Koninklijke erepenning

Meedingen voor de Lighthouse Award dubbel kansrijk

WeekvdBouw - VdVelden.jpgbouwtekeningen.jpgNulNu2014-smal.jpgOmnicol tegellijm.jpgWeekvdBouw - VdVelden.jpg
 
Sinds september is de inschrijving geopend voor de Lighthouse Award. Dit is de tweejaarlijkse prijs voor een bijzondere bijdrage aan de bouw van een persoon, project of organisatie. Goede ideeen of projecten zijn dubbel kansrijk. Want wie door de onafhankelijke jury niet genomineerd wordt, kan toch een winnaar worden. Het Lighthouse Fonds zal namelijk na de verkiezing projecten selecteren uit de deelnemerslijst die steun kunnen gebruiken.

“Het gonst aardig binnen de club”, vertelt jury- en fondsvoorzitter Henk van de Wiel. “Er zijn al projecten aangemeld bij het landelijk secretariaat en ik weet van diverse mensen dat ze aan de slag zijn om iets op papier te zetten. Ook uit enkele departementen hebben we vernomen dat er wat wordt ingediend. Voor het eerst hebben we een professionele en onafhankelijke jury die de inzendingen gaat beoordelen. Ik ben er trots op dat deze geheel uit eigen leden bestaat en alle geledingen van de bouwkolom vertegenwoordigt. Bovendien is het merendeel vrouw. In een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door mannen, is het een goede ontwikkeling dat we de stem van de vrouwen mee kunnen nemen”, vindt Van de Wiel.

Bijzondere bijdrage aan de bouw
De winnaar wordt bekendgemaakt op 21 april 2016 in Maastricht tijdens de ALV en gaat met 5.000 euro naar huis. Hij, zij of het zal de jury ervan hebben overtuigd een bijzondere bijdrage te leveren of te hebben geleverd op het gebied van architectuur, bouwconstructie, installatie, renovatie, ruimtelijke ontwikkeling, vastgoedontwikkeling of op bestuurlijk vlak. Ook de beschrijving van het project, de organisatie, de persoonlijke verdienste, de relevantie voor de bouw, het bijzondere van de bijdrage en de toekomstgerichtheid tellen.
“Het zijn inderdaad heel wat aspecten waar de jury naar gaat kijken”, beaamt van de Wiel. “Maar we zijn dan ook op zoek naar de echte parels in de bouw, naar die initiatieven die onze markt vernieuwen, veranderen en verbeteren.”

Twee keer kans om te winnen
Volgens Van de Wiel is het dubbel kansrijk om mee te dingen. Wie een concreet voorstel indient maar niet genomineerd wordt, maakt namelijk alsnog kans als het fondsbestuur het plan haalbaar en zinvol vindt, legt hij uit. “Het Lighthouse Fonds zoekt projecten die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bouwgerelateerde projecten met een maatschappelijk karakter kunnen op onze warme aandacht rekenen. Wij staan altijd open voor projecten waar onderzoek, kennisoverdracht en innovatie centraal staan en kunnen jaarlijks nieuwe projecten ondersteunen.” De Award is volgens hem een uitgelezen moment om plannen en ideeën op papier te zetten en in te dienen, “zeker omdat je twee keer kans hebt om te winnen.”

Meer dan een praatclub
Een van de vrouwelijke juryleden is Antje de Groot. Ze is directeur Trebbe Oost & Noord en lid van departement Vechtdal. "De Award van de Lighthouse Club is een mooie manier om te laten zien dat we veel meer zijn dan een praat- en netwerkclub", meent ze. "Als vereniging staan we midden in de de maatschappij. Ik draag graag mijn steentje bij aan het jureren over onderwerpen die mij na aan het hart liggen en de toekomst van onze sector mede bepalen.

Eerst Bouwprijs, nu Award
Stichting Lighthouse Fonds organiseert de Lighthouse Award. De stichting maakt onderdeel uit van de Lighthouse Club Nederland en financiert of ondersteunt incidentele evenementen, gebeurtenissen en bijzondere omstandigheden die direct of indirect met de bouw te maken hebben. Het fonds wordt gefinancierd uit bijdragen van de leden. “Met de Award zijn we in 2010 begonnen”, vertelt Henk van de Wiel. “Hij heette eerst Lighthouse Bouwprijs, maar omdat er meerdere bouwprijzen zijn, is hij omgedoopt in Lighthouse Award. Dit is de derde keer dat hij wordt uitgereikt.”

Meer informatie
Indienen voor de Lighthouse Award kan tot en met 31 januari 2016. “Dat lijkt nog ver weg”, zegt Henk van de Wiel, “maar het is al snel nieuwjaar. De jury heeft de tijd tot 21 april hard nodig om tot een afgewogen juryoordeel te komen. Daarom roep ik iedereen die wil indienen op de kalender goed in de gaten te houden. De voorwaarden om mee te doen zijn niet te ingewikkeld, dus zet iets op papier en stuur het in”, besluit hij.

Meer lezen over het indienen voor de Lighthouse Award 2016

november 2015

Meedingen voor de Lighthouse Award dubbel kansrijk

Terug naar overzicht