Koninklijke erepenning

Award-projecten: Bouwwinkel studenten, bouwplaatscode en duurzaamheidscentrum

WP_20150424_001.jpgIMG_1478-smal.jpgSummerlabb tijdens XO Best-smal.jpgtrkkrsht-ode drn en blkn-prfbrcge-in en dg pltsn-sml.jpgWP_20150424_006-smal.jpg
 
Wat heeft de winkel van de faculteit Bouwkunde Eindhoven gemeen met een gedragscode voor de bouwplaats en het duurzaamheidscentrum Assen? Ze zijn alle drie aangemeld voor de Lighthouse Award 2016. In dit artikel meer over deze voorstellen.

De Bouwkundewinkel van de faculteit Bouwkunde TU/e is een schakel tussen vragen uit de praktijk enerzijds en uitdagend universitair onderwijs anderzijds. Begeleidend docent Faas Moonen: “de Bouwkundewinkel is de enige van de aanvankelijk 7 wetenschapswinkels van de Technische Universiteit Eindhoven, die de vele bezuinigingsronden van de afgelopen decennia heeft overleefd door zich dienstbaar te maken in het onderwijs.” Moonen begeleidt 4 studenten die de Bouwkundewinkel bemannen en jaarlijks rouleren.

Via de winkel kunnen huurders, organisaties en stichtingen hun praktische bouwkundige vragen inbrengen via de site bouwkundewinkel.nl. De studenten toetsen deze op geschiktheid voor het onderwijs. Eventueel stellen ze de vraag bij om de opgave beter te laten aansluiten bij het onderwijs. Opdrachten hebben betrekking op vele terreinen: van akoestische problemen tot stedebouwkundige herinrichtingen, van technische berekeningen tot creatieve ontwerpoplossingen. Gemiddeld werken studenten jaarlijks 25 opdrachten uit.

Trek-in en Summerlabb
Voorbeeld van een studentenproject is de zogenaamde Trek-in die 6 studenten in samenwerking met de Stichting Trekkershut Nederland en 2Life‐Art hebben ontwikkeld. Het is een prefab vakantiewoning voor 6 personen. Het prototype bestaat voor 94 vol.% uit hergebruikte materialen uit sloopafval. Er staan inmiddels al 16 huisjes op natuurkamperterreinen in het hele land.
Voor mediaproductiebedrijf Double2 en haar duurzaamheidsplatform Summerlabb, heeft de Bouwkundewinkel een verplaatsbaar paviljoen ontwikkeld voor festivals. Zelf is het ook een demonstratieproject van bouwkundige duurzaamheid.

Bekijk het filmpjevan de presentatie van de Trek-in.
Bekijk het filmpje over een van de ontwerpers van de Trek-in.
Bekijk het filmpje over de toepassing en het maakproces van Summerlabb.

Imago van de bouwplaats
Een beter imago begint op de bouwplaats, meent Ilja Werkhoven, directeur van stichting Bewuste Bouwers. “Schade, herrie, fluitende bouwvakkers, ze doen bouwbedrijven geen goed.” De stichting zet zich in om dat negatieve beeld van de branche te veranderen. Een bedrijf meldt zich aan en wordt getoetst tijdens een mysteriebezoek. Zo zijn al 1100 aangesloten bouwplaatsen van ongeveer 200 verschillende bouwbedrijven gecheckt. De stichting is een initiatief van enkele grote bouwconcerns in ons land.

Gedragscode brengt in beweging
Het blijkt dat de gedragscode de bouwplaats in beweging brengt en een handvat is voor goed omgevingsmanagement, vertelt Werkhoven. Dat uit zich in duidelijke aandacht voor de ontwikkeling, gezondheid, welzijn en veiligheid van vakmensen. En in omwonenden, voorbijgangers en bezoekers die zich veilig voelen. Ook blijkt dat de aangesloten bouwbedrijven milieubewust bezig zijn en nu een beleid hebben voor afvalmanagement en energiebesparing. “Uit zo’n mysteriebezoek halen we aardig wat best practices”, vertelt Ilja Werkhoven. “Vorig jaar 25 stuks. Het zijn zaken die we nog niet eerder tegenkwamen. Bijvoorbeeld een projectspecifieke informatie app, een velige route voor minder validen, een bouwschutting die opnieuw gebruikt wordt en een teken en wespen toolbox.” Bewuste Bouwers deelt die continu. Zowel digitaal tijdens audits, als tijdens bijeenkomsten. Daarnaast krijgt een bouwplaats feedback uit de omgeving via de website verbeterdebouw.nl.

Duurzaamheidscentrum Assen
‘Hierbij wil ik graag onze voorzitter van het departement Noordzeekanaal en zijn bedrijf Duurzaam aan de Zaan, voordragen voor een nominatie voor de Lighthouse Award 2016.’ Zo begint de aanmelding door LHC-lid Cees van der Meer van Aad Melgerd met het project Duurzaamheidscentrum Assen. Het bureau van Aad is gespecialiseerd in duurzame installaties en begeleidde de gemeente Assen bij dit bijzondere project. Het in 2015 opgeleverde duurzaamheidscentrum is een gebouw met twee functies. Eén gedeelte is de wijkpost van de dienst Groenbeheer van de gemeente Assen, met opslag van diverse voertuigen. Het andere gedeelte is een Milieu Educatie Centrum dat dagelijks is geopend voor de inwoners. Hierin zijn leslokalen met praktijklokalen, een filmzaal, horeca en expositieruimte voor verschillende natuurorganisaties opgenomen.

Aarde, wind, zon en vuur
Bijzonder aan het gebouw is dat duurzaamheidsmaatregelen zichtbaar zijn opgenomen in het ontwerp. Als uitgangspunt is een termietenheuvel genomen, die gebruik maakt van de elementen aarde, wind, zon en vuur. Architectenbureau 24h-architectures heeft de duurzaamheidsadviezen van DGMR vertaald naar een duurzaam, energiezuinig, CO2 vrij en klimaatneutraal ontwerp van Duurzaam aan de Zaan. Dat is gebaseerd op compacte bouw, dakbedekking met aarde, gevelopeningen vooral op het oosten voor verwarming met ochtendzon en gebruik van bodemenergie. Het gebouw is goed geïsoleerd en ligt voor een groot deel in de aarde. Een bio houtgestookte ketel wordt gestookt met de snippers van het groenafval van de gemeente. Het ontwerp is zoveel mogelijk in duuurzaam, circulair hout geconstrueerd.

Lighthouse Award 2016
Hier leest u alles over de winnaar en de eervolle vermeldingen.
Hier leest u meer over de 21 ingediende voorstellen.


maart 2016


Award-projecten: Bouwwinkel studenten, bouwplaatscode en duurzaamheidscentrum

Terug naar overzicht