Koninklijke erepenning

Drie innovatieve oplossingen verlengen de levensduur van gebouwen

nieuw uitzicht woonkamer.jpg02_HealedCrack-smal.jpgnieuw uitzicht woonkamer-smal.jpgQuakeShield_werkzaamheden-smal.jpgzo licht is het nieuwe composiet balkon-smal.jpg
 
De diversiteit van de ingediende voorstellen voor de Lighthouse Award 2016 is groot. Naast uiteenlopende projecten en samenwerkingsverbanden, zijn er ook innovatieve producten die meedingen. In dit artikel 3 oplossingen die de levensduur van gebouwen en andere bouwwerken fors verlengen. Zoals Basilisk, dat beton zichzelf laat herstellen, een serie slimme verankeringssystemen voor eigentijdse gebouwen van Norm-teq en de methode QuakeShield, die gebouwen aardbevingsbestendig maakt.

Bacteriën die scheurtjes in beton opvullen met kalksteen. Dit door micro-organismen geproduceerde calciumcarbonaat dicht scheuren af, gaat lekkage tegen en beschermt gewapend beton tegen corrosie en weersinvloeden. Dit in een notendop is de werking van Basilisk dat beton zichzelf op natuurlijke wijze laat herstellen van binnenuit. Het procedé ‘healing agent’is een revolutionaire uitvinding van de TU Delft waaraan 10 jaar is gewerkt. Naast healing agent in korrelvorm voor nieuwe constructies, is een vloeibaar herstelmiddel ontwikkeld voor het afdichten van bestaande scheuren en een reparatiemortel.

Toekomst rooskleurig voor Basilisk
Jaarlijks wordt 7 miljard m3 beton geproduceerd, vertelt commercial director Bart van der Woerd van het nog jonge bedrijf Green-Basilisk, tevens lid van LHC-departement Amsterdam. “Uit internationaal onderzoek is gebleken dat een derde van de betonreparatie er na 5 jaar al weer uit ligt. En na 10 jaar is dat opgelopen tot 60%. Denk je eens in hoeveel dure en lastige reparaties het scheelt als Basilisk wordt toegepast!”
Zelfherstellend beton biedt trouwens ook grote kansen voor verduurzaming meent hij. “De bacteriën kunnen namelijk meer dan 200 jaar in het beton overleven, op basis van uitsluitend natuurlijke toevoegingen. Ook de veiligheid neemt toe, want corrosie van wapeningsstaal door scheuren is met Basilisk verleden tijd.” De toekomst is bijzonder rooskleurig voor Basilisk, vanuit de hele wereld is er al interesse voor de betonhersteller.

Verankeringssystemen van Norm-teq voorkomen sloop
Norm-teq dingt mee naar de Lighthouse Award met een serie innovatieve verankeringssystemen om betaalbare en kwalitatief goede woningen te realiseren. Flatgebouwen kunnen er mee gerenoveerd worden en zelfs veranderen in op het oog nieuwe appartementengebouwen. Kantoren zijn er eenvoudig mee te transformeren tot woningen. Een voorbeeld van zo’n oplossing is een zelf ontwikkeld systeem om uitkragende elementen zoals balkons en galerijen aan gebouwen te verankeren. Bij nieuwbouw betekent dit een aanzienlijke verkorting van de ruwbouwfase. Bij renovatie zijn hiermee bijvoorbeeld kleine balkons gemakkelijk te vervangen door riante terrassen.

Creëren van ruimte in de hoogbouw
“Wij houden ons bezig met het creëren van ruimte in de hoogbouw”, vertelt Harrie Evers. Hij is directeur van Norm-teq en lid van LHC-departement Overijssel. “Van oorsprong ligt onze expertise op het gebied van verankering. Wat ons echter steeds meer drijft is de vraag of we met verankering gebouwen kunnen redden van de sloop. Het merendeel van verouderde flats en leegstaande kantoren is nog in uitstekende staat, slopen is niet nodig. Onze zoektocht heeft inmiddels geleid tot een serie balkons en uitbouwen waarmee verouderde flat- en kantoorgebouwen in moderne energiezuinige appartementencomplexen transformeren en behouden blijven.”

QuakeShield Gronings antwoord tegen bevingen
Door departement Friesland is QuakeShield voorgedragen; een systeem dat gebouwen aardbevingsbestendig maakt. LHC’er Harm Beerda is er als directeur van initiatiefnemer OosterhofHolman zeer nauw bij betrokken. Het belang voor de regio is groot, veel woningen in de provincie Groningen moeten worden hersteld of versterkt. Omdat de in de wereld toegepaste bouwmethoden voor aardbevingsgebieden niet geschikt zijn voor de woningen in Groningen, sloegen 2 Groningse bedrijven de handen ineen voor de ontwikkeling van QuakeShield.

Preventief versterken
Nadat de buitenkant van de spouwmuur voorzichtig is verwijderd en groeven in de muur zijn gefreesd, worden kunststof wapeningstrips in de groeven geplaatst in een taaielastische lijm. Er overheen komt een wapeningsnet. De hele muur wordt voorzien van een cementeuze of polymeer versterkingslaag. Dat zorgt voor kracht en samenhang in het metselwerk. QuakeShield is een gepatenteerde lichtgewicht oplossing die met een korte doorlooptijd en een aantrekkelijk kostenplaatje metselwerk preventief versterkt. De oplossing is wetenschappelijk onderbouwd door TU Delft en TU Eindhoven.
Naast technische voordelen en veiligheid heeft QuakeShield nog meer pluspunten. Zo hoeven bewoners er hun huis niet voor uit en levert QuakeShield een positieve bijdrage aan de lokale economie, werkgelegenheid en leefbaarheid, omdat het naar verwachting meer dan 200 banen creëert.

Lighthouse Award 2016
Hier leest u alles over de winnaar en de eervolle vermeldingen.
Hier leest u meer over de 21 ingediende voorstellen.

april 2016


Drie innovatieve oplossingen verlengen de levensduur van gebouwen

Terug naar overzicht