Koninklijke erepenning

Multi-Grip, LCCvision en poort Cleantech regio dingen mee naar Lighthouse Award

multi-Grip.jpgBanner Multi-Grip-kl.pngcleantech-smal.pngscreenshot lccvision-smal.png
 
Het laatste artikel in de serie van 7 over 21 voorstellen voor de Lighthouse Award 2016. Over een innovatieve tilassistent die fysieke belasting beperkt. Over de applicatie LCCvision die installatietechniek toegankelijk maakt voor alle bouwpartijen. En over snelwegkunst in Apeldoorn.

Bijna de helft van de beroepsziekten en arbeidsverzuim in de bouwsector komt door klachten aan het houdings- of bewegingsapparaat. Tillen is daarmee één van de grootste arbeidsrisico’s in de bouw. De Multi-Grip Tilassisent verbetert de werkomstandigheden en vermindert kansen op ziekteverzuim. Het is een uiterst handig mobiel tilhulpmiddel waarmee je rechtopstaand materialen heft en fysieke belasting aanzienlijk beperkt. Op de bouwplaats til je er deuren, kozijnen, keukendelen, pallets, erfafscheidingen, bouw- en plaatmaterialen mee, in een sterk verbeterde tilhouding.

Tillen zonder te bukken met MultiGrip tilassistent
Uitvinder van het tilhulpmiddel is René Singels, hij was voorheen werkzaam in de meubelindustrie. René ontwikkelde de Multi-Grip Tilassisent in samenwerking met onder meer innovatieplatform Syntens, onderzoeksbureaus én zijn schoonvader. Dat zijn uitvinding potentie heeft, blijkt wel uit het feit dat hij er al diverse prijzen mee won, waaronder de FNV Bouwprijs in 2014. René: “Met de Multi-Grip kun je goederen, voorwerpen en materialen efficiënt, veiliger, gezonder, sneller en weinig belastend heffen. Doordat je tilt en niet hoeft te bukken kun je onder betere arbeidsomstandigheden je werk doen. Mijn tilhulpmiddel zal sterk bijdragen aan vermindering van ongevallen en ziekteverzuim. De investering verdient zich heel snel terug. Als je één ziektedag van één werknemer voorkomt, heb je de aanschaf van 2 tilassistenten er uit.”
Bekijk het flmpje.

Kostenramingen gebouwinstallaties maken zonder detailkennis
Nog een hulpmiddel dat al eerder een prijs won, is de applicatie LCCvision. LCC staat voor levensduurkostenberekeningen (Life Cycle Cost). Het product won in 2015 de Award van kennisinstituut voor de installatiesector ISSO. Met de tool maak je eenvoudig gedetailleerde LCC-berekeningen voor alle installaties in een gebouw. Installatieontwerp mét calculatiegegevens zijn snel inzichtelijk.

Interactie tussen gebouw en installaties
Installaties zijn voor veel bouwpartijen lastig te doorgronden, maar essentieel voor de transitie naar een energieneutrale samenleving. LCCvision is als product én bedrijf ontstaan vanuit de drang om de levensduurkostensystematiek met de gehele bouwbranche te kunnen delen. De software vergelijkt diverse ontwerpvarianten op voorhand onderbouwd met elkaar. Zowel nieuwbouw als renovatie, alle bouwpartijen kunnen er mee werken. Integraal ontwerpen wordt mogelijk omdat de interactie tussen gebouw en installaties in de berekening wordt meegenomen. LCCvision berekent bij het modelleren van een gebouw naast de installatiekosten automatisch ook de energiekosten, onderhoudskosten en vervangingskosten mee.

LCCvision maakt installatietechniek toegankelijk
De oprichters Roland Halle en Bernd Karstenberg doceren reeds vele jaren hun installatietechnische kennis en rekensystematiek bij diverse opleidingen en cursussen. Karstenberg: “De huidige markt vraagt om een nieuwe, meer integrale, ontwerpaanpak. De hoge duurzaamheidsambities zijn met de beschikbare ontwerpinstrumenten lastig door marktpartijen in te vullen. De kwalitatieve invulling vraagt om zeer veel installatietechnische kennis en ontwerptijd die beide steeds schaarser worden. Met LCCvision stellen wij een heel ontwerp- en kostensysteem beschikbaar waarin al deze kennis is verwerkt. Hiermee maken we installatietechniek voor alle bouwpartijen toegankelijker.”
Bekijk de handleiding op YouTube

Poort Cleantech regio in Apeldoorn
‘Maak een mast voor McDonalds langs de A1/A50. Gewoon zo’n paal met een ‘M’ erop, zoals iedereen die kent.’ Zo begint dit project voor architect en LHC-lid Lars Courage. Na een oriënterend gesprek tussen opdrachtgever en gemeente Apeldoorn begint de zoektocht omdat de vraag veel ruimer blijkt dan snelwegreclame alleen. De opgave gaat meer in de richting van snelwegkunst. Want hoe verenig je diverse imago’s? Hoe koppel je de cultuur van McDonalds aan de wens regionale innovatie (Cleantech) te etaleren?
“We hebben de opgave benaderd vanuit diverse invalshoeken tegelijkertijd”, vertelt Lars Courage. “Het doel was het verenigen van de functionele eisen van zichtbaarheid, het tonen van innovatie en het realiseren van de politiek gewenste iconische waarde van dit bouwwerk voor de regio op lange termijn. Door de opgave niet enkel in 1 grote toren te zoeken maar juist in de combinatie van een grote en een kleine versie, ontstaat een poort tot de Cleantech regio.

Opgewekte energie maakt poort selfsupporting
De torens worden demontabel gebouwd. De stalen hoofddraagconstructie wordt omkleed en gesloten door glas, sandwichpanelen, composiethoekstukken, accupacks met superchargers, photo voltaische panelen en dubbele LED-infopanelen. De LED-schermen zullen naast commerciële communicatie ook informatie brengen over de corporate identity van de Cleantech regio Stedendriehoek en de uitkomsten van innovatieve projecten. De opgewekte energie wordt opgeslagen om de poort selfsupporting te maken. Het surplus wordt aangeboden aan de carpoolstrook voor PHEV auto’s en elektrische fietsen. Hiermee wordt de poort een deel van het toeristische fietsroutenetwerk van de Veluwe. Het project is gestart.

Lighthouse Award 2016
Hier leest u alles over de winnaar en de eervolle vermeldingen.
Hier leest u meer over de 21 ingediende voorstellen.


april 2016Multi-Grip, LCCvision en poort Cleantech regio dingen mee naar Lighthouse Award

Terug naar overzicht