Koninklijke erepenning

Uitbreiding programma SPARK Talent dankzij Lighthouse Award

spark lab.jpgClipboard01-smal.jpgspark lab-smal.jpgtafel met briefjes-smal.jpgwinnaar LH Award 2016-smal.jpg
 
Een concreet doel voor het bedrag dat SPARK Talent kreeg als winnaar van de Lighthouse Award, was snel gevonden. De 5.000 euro wordt besteed om de innovatietrend Internet of Things via workshops toe te voegen aan het programma. De volgende editie die in september begint, is zelfs geheel gewijd aan dit thema. Dankzij de prijs kan SPARK zichtbaar investeren in verbetering van het programma.

SPARK is de eerste ‘cross-over’ organisatie voor de bouw. Een club die het beste van verschillende sectoren bundelt om technologie en vernieuwing in de gebouwde omgeving in Nederland aan te jagen. Begonnen in februari 2014 heeft deze innovatiecampus in Rosmalen inmiddels een indrukwekkend aantal partijen uit (semi)overheid, onderwijs en bedrijfsleven achter zich als partner of member. De ideeën van SPARK maken de ruimtelijke omgeving duurzamer, veiliger en gezonder. Dat wordt bereikt door kennis, testlabs, startups en technologie aan elkaar te verbinden.
SPARK Talent is een 10-weeks programma dat young professionals uit verschillende sectoren aan elkaar koppelt. Door ongewone en frisse connecties krijgt innovatie in de bouw een stevige impuls. Dankzij de sterk uiteenlopende achtergrond van de deelnemers en hun werkgevers, ontstaat een enorme denk- en doekracht.

Kracht van samenwerking
In het najaar van 2015 vond de eerste editie van SPARK Talent plaats. Er deden 11 young professionals van 8 bedrijven aan mee. Op dit moment is de tweede editie bezig, met wederom 11 deelnemers, nu van 9 bedrijven. Zij leren hoe je van creatieve ideeën toewerkt naar concrete oplossingen en wat de stappen zijn in de ontwikkeling van een innovatief concept. De eindgebruiker, de klant, is het nadrukkelijk uitgangspunt. De young professionals leren dus hoe ze vraaggericht innovaties ontwikkelen. Door uit hun comfortzone te stappen ervaren ze de kracht van samenwerking die verder gaat dan de muren van de eigen organisatie. Zo zet men belangrijke stappen in het versnellen van de innovatiekracht van de bouwsector. Projectleider Booy Rodermond van SPARK Talent: “we zijn hartstikke blij met het winnen van de Lighthouse Award. De prijs is de bevestiging vanuit het veld dat we op een goede manier bezig zijn met de toekomst van de gebouwde omgeving.“

Belangrijke innovatietrend
“Naast procesmatige begeleiding vinden wij het belangrijk de deelnemers ook inhoudelijke skills mee te geven”, vertelt Booy. “Het geldbedrag van de Lighthouse Award geeft ons de ruimte om workshops over Internet of Things te gaan organiseren. Het is geweldig dat we nu versneld kunnen investeren in dit onderwerp en ons programma kunnen verbeteren.” Rond het thema Internet of Things gebeurt al meer op de SPARK campus, vertelt Booy. “Dat we er nu al concreet mee aan de slag kunnen, maakt ons programma voor deelnemers nog aantrekkelijker. Internet of Things is een belangrijke innovatietrend, we kunnen duidelijker maken wat die concreet voor organisaties gaat betekenen.”

Eigen maakplaats
SPARK probeert zoveel mogelijk kennis te halen uit haar eigen netwerk. “We hebben partners die de teams inhoudelijk en procesmatig ondersteunen, ook met expertise over Internet of Things. In de workshops leren de deelnemers wat je er mee kunt doen, hoe het werkt en hoe je het concreet kunt maken. Op dit moment bekijken we wie de workshops kan gaan geven.”
Sinds januari is het SPARK LAB geopend, de eigen maakplaats met lasersnijders en 3D printers. Die kunnen de young professionals gebruiken om prototypes te maken van de concepten die ze ontwikkelen. Het SPARK LAB is een plek waar mensen laagdrempelig met elkaar in contact kunnen komen en tegen aantrekkelijke tarieven faciliteiten en materialen kunnen gebruiken; particulieren, startups, scholen, bedrijven, studenten.

Prototype met werkende functionaliteit
De eerste editie van SPARK Talent in 2015 leverde gelijk al 2 gevalideerde concepten op. Een daarvan was het concept ZorgGemak, dat is ontstaan vanuit de problematiek dat onze maatschappij vergrijst en ouderen langer thuis moeten wonen. Het team ontdekte dat veel mantelzorgers ongerust zijn over het wel en wee van hun thuiswonende, oudere familielid of kennis. Het ging hen hierbij niet per se om de zorgvraag, maar om hun eigen emotionele behoefte om gerustgesteld te worden. ZorgGemak bestaat uit een app met een bijbehorende set sensoren die hier op inspelen. Het team heeft de markt uitgevraagd naar functionaliteiten die nodig zijn om bijvoorbeeld vader of moeder met een gerust hart langer thuis te laten wonen. Deze functies hebben zij samengevoegd in een app waarvan een demo is ontwikkeld.
“Het resultaat toen was een visueel prototype”, vertelt Booy Rodermond. “Het concept had een clickable omgeving die deed vermoeden dat de koppelingen er al waren. Het was verder niet uitgewerkt. Na het programma is de app overigens wel ontwikkeld. Er is ook een eigen website.
Met de programmatoevoeging van Internet of Things, hadden we de sensoren echt aan elkaar kunnen koppelen. Dus niet alleen simuleren, maar ook echt een vergevorderd prototype maken, met werkende functionaliteiten. Straks kunnen de deelnemers hun concept dus veel verder uitwerken. Dat gaat een nog beter idee geven van de kansen en de mogelijkheden.”

Oproep nieuwe editie SPARK Talent
Het programma SPARK Talent wordt twee keer per jaar georganiseerd. In september begint de derde editie. Wie geïnteresseerd is mee te doen, is van harte uitgenodigd zich aan te melden door te mailen naar Booy Rodermond: booy@sparkcampus.nl

Promotiefilmpje SPARK Talent
Filmpje nominaties Lighthouse Award 2016
Nieuwsbericht winnaar Lighthouse Award
Pagina met overzicht van alle 21 inzendingen, incl. download pdf-brochure


mei 2016Uitbreiding programma SPARK Talent dankzij Lighthouse Award

Terug naar overzicht