Koninklijke erepenning

Geslaagde (ver)jaardag in zonovergoten Zuid-Limburg

jaardag 2016-2.jpgjaardag 2016-2sm.jpgjaardag2016-sm.jpgjaardag-bezoek tunnel2sm.jpgjaardag-diner-sm.jpg
 
De Lighthouse Club kijkt terug op een bijzonder geslaagde jaardag in Maastricht en gastdepartement Limburg op een buitengewoon feestelijke 50e verjaardag. Op een zomerse 21 april bezochten ruim 250 gasten de jaardag in Chateau Neercanne. Tijdens de ALV stonden de overdracht van de voorzittershamer op de agenda en de uitreiking van de Lighthouse Award.

Departement Limburg ontving de gasten op het terras van Chateau Neercanne. Met prachtig uitzicht op de omringende Limburgse heuvels en zomers weer, begon de dag al als een feestje. Na een smakelijke lunch vertrokken partners (en enkele LHC-leden…) naar de naastgelegen Jezuïengrotten in de Cannerberg. De leden verzamelden zich in de Cannerberg achter het kasteel voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. De grot was feëriek omgetoverd tot vergaderzaal. Na de financiële en organisatorische verslaglegging over 2015 stonden de overdracht van de voorzittershamer op de agenda en de uitreiking van de Lighthouse Award.

4 jaar landelijk voorzitter
Tijdens de ledenvergadering werd ruim stil gestaan bij het afscheid van landelijk voorzitter Joost van Kimmenaede. Mede-bestuurslid Gerard Troost sprak hem toe. Bij het aantreden van Joost in 2012, had de crisis nog stevig grip op de bouwsector. Aan de missie een kwaliteitsslag te maken en de band tussen landelijk bestuur en departementen te verstevigen, besteedde hij met collega-bestuurders veel tijd en energie. Met als resultaat dat het landelijk bestuur minder ‘toren’ is geworden en meer ‘vuur’. Veel departementen zijn in die 4 jaar bezocht en door de persoonlijke contacten is de band met het landelijk bestuur hechter geworden. Ondanks de crisis is het zelfs gelukt 2 nieuwe departementen op de kaart te zetten, Peel Maasvallei en het eerste Duitse departement: Münsterland.

Wisseling voorzittershamer
Onder Joost’s voorzitterschap kwam er een landelijk voorzittersoverleg. Door het informele karakter nam de belangstelling voor deelname met het jaar toe. De uitwisseling van ervaringen, contacten en visies is voor alle deelnemers interessant. Een beleidsvoornemen was het stimuleren van interdepartementale bijeenkomsten en samenwerking. Dit begint inmiddels zijn vruchten af te werpen. Joost van Kimmenaede bleek een voorzitter met groot analytisch vermogen. Hij zorgde voor een goede sfeer in de vergaderingen, faciliteerde zijn mede-bestuurders, had snel overzicht en bracht rust, zo lieten zij optekenen. De uitspraak ‘Ieder mens veroorzaakt zijn eigen drukte’, zou van Johan Cruyff geweest kunnen zijn, maar is van Joost.
Op 21 april werd zijn opvolger Toine van Casteren uit departement Limburg benoemd en droeg Joost van Kimmenaede de voorzittershamer over.

Uitreiking Lighthouse Award
Aan het einde van de ledenvergadering werd de winnaar van de tweejaarlijkse Lighthouse Award bekendgemaakt. Deze honoreert een persoon, project of organisatie die een buitengewone bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector. SPARK Talent won uit 21 inzendingen omdat dit volgens de jury een initiatief is dat de toekomst van de bouw totaal kan veranderen. Het programma verbindt young professionals uit verschillende sectoren en stimuleert vernieuwing in de bouw. Aan de Award is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden en een kunstwerk van Marijke de Goey. De betonhersteller Basilisk en het Waterplein in Tiel ontvingen een eervolle vermelding. Meer lezen over de Award.

Excursies en diner
Na de theepauze vertrokken de deelnemers per bus voor 3 excursies, waarvoor men vooraf de keuze had gemaakt: de A2-ondertunneling in Maastricht, de wijngaard en wijnkelders van de Apostelhoeve en het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Snel na de terugkomst van de laatste tunnelbezoekers vroeg in de avond, werd het signaal gegeven aan tafel te gaan. Wederom in de Cannerberg stonden lange tafels klaar voor een smakelijk en volledig uitgeserveerd 3-gangenmenu. Tijdens het diner speechte voorzitter Bouwend Nederland Maxime Verhagen, die als speciale gast ’s middags al mee ging naar de nieuwe A2-tunnel. Na afloop kreeg iedere gast een heerlijke vlaai mee naar huis, zoals ze alleen in Limburg gebakken worden.

Elkaar ontmoeten blijft belangrijk
Niet alleen het landelijk bestuur, maar ook departement Limburg, kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag. Departementsvoorzitter Claudia Reiner verwoordde het tijdens haar welkom en ook bij het diner als volgt: “De exponentiele groei van techniek biedt ruimte aan nieuwe vormen van communicatie, het snel delen van informatie en het verbinden van mensen. Desondanks blijft het enorm belangrijk om elkaar te ontmoeten. De jaardag is een mooie traditie die wederom van grote waarde is gebleken voor de Lighthouse Club. Als departement Limburg kijken we terug op een bijzonder geslaagde verjaardag. Het 50-jarg jubileum is gevierd met 250 bijzondere gasten, een fantastische opkomst. Warme contacten, interessante gesprekken en leuke reacties hebben deze mooie dag nog meer gekleurd. Namens het gastdepartement danken wij u allen voor uw komst naar Maastricht.”


mei 2016

Geslaagde (ver)jaardag  in zonovergoten Zuid-Limburg

Terug naar overzicht