Koninklijke erepenning

Veelzijdig Waterplein in Tiel is wateroverlast de baas

waterplein 2 - J. Bouwhuis.jpgwaterplein 1 - J. Bouwhuis-sm.jpgwaterplein 2 - J. Bouwhuis-sm.jpgwaterplein 3 - J. Bouwhuis-sm.jpgwaterplein 4 - J. Bouwhuis-sm.jpg
 
Winnaar van de Lighthouse Award 2016 werd de gemeente Tiel er niet mee. Maar het nieuwe speelplein met waterberging bleek in april wel goed voor een eervolle vermelding. De daarbij uitgereikte 1.000 euro droeg op 6 juli bij aan de feestelijke opening van het Waterplein in de Tielse Vogelbuurt.

Met het Waterplein slaat de gemeente Tiel twee vliegen in een klap: het dient als opslag voor te veel regen- en kwelwater en is tegelijk een multifunctioneel speelplein voor de buurt. Eigenlijk bereikt de gemeente er een nog veel groter doel mee: de verbetering van de leefbaarheid van de naoorlogse Vogelbuurt.

Als stad aan de Waal leeft Tiel met water. Het oostelijk deel van de stad heeft regelmatig te kampem met regen- en vooral kwelwater. Daardoor is het drassig op sommige plekken, zijn kelders vochtig en staan straten onder water als het stevig regent. Het Waterplein maakt deel uit van het plan ‘Tiel-Oost droger en mooier’ dat de gemeente samen met het Waterschap Rivierenland, twee woningcorporaties en andere partijen uitvoert.

Voorbeeldfunctie voor andere gemeentes
De jury van de Lighthouse Award 2016 stelde dat dit project naast een oplossing voor wateroverlast, een goede buurtfunctie heeft. Het plein lost het waterprobleem op en bevordert de leefbaarheid van de wijk. Het project kan een voorbeeldfunctie hebben voor andere gemeentes.
Hoe het plein ‘werkt’? Bij regen vullen twee ondiepe bassins zich met water van het dak van de school, tot een hoogte van maximaal 30 centimeter. Het sijpelt vanzelf de grond in. Is er meer regen dan komt het water terecht in twee diepere bassins. Als het droog is kan er gespeeld of gesport worden: skaten, voetbal, basketbal.
Bij extreme regen kan het water in het sportveld maximaal 70 centimeter hoog komen te staan. Hoewel hoosbuien steeds vaker voorkomen, is het niet de verwachting dat dit vaak zal gebeuren. Het plein is ontworpen door de Urbanisten en uniek in de provindie. Tiel hoopt er andere gemeenten mee te inspireren.

Opening Waterplein sluitstuk van metamorfose
De opening van het Waterplein is het sluitstuk van de metamorfose van de Vogelbuurt. De wijk raakte in de loop der jaren verpauperd. Tiel heeft grootschalig geïnvesteerd om de buurt op te knappen. De woningcorporaties hebben huizen gesloopt, nieuwe gebouwd en bestaande gerenoveerd, straten zijn opgeknapt en voor basisschool de Achtbaan is een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. De leerlingen konden meedenken en-praten over de uitvoering van het Waterplein. Het is dus echt ‘hun’ plein geworden!

Op 6 juli is het Waterplein feestelijk in gebruik genomen. ‘s Morgens openden leerlingen van de Achtbaan het plein met een dans. Met het schoonspuiten van een bord met een waterpistool werd het plein – heel toepasselijk – officieel geopend. ’s Middags was het feest op het plein voor de hele buurt.

Meer foto’s van de opening

Eerder verschenen artikel op deze site over dit project

De winnaar en eervolle vermeldingen van de Lighthouse Award 2016

Foto's bij dit artikel: Jan Bouwhuis

augustus 2016


Veelzijdig Waterplein in Tiel is wateroverlast de baas

Terug naar overzicht