Koninklijke erepenning

Ecowijk De Kiem: kans op duurzame modelwijk in Arnhem

Schuytgraaf - E wonen.jpgDe Kiem - Bouwnext2.jpgDe Kiem - E wonen-sm.jpgDe Kiem-PuurNatuur-sm.jpgSchuytgraaf luchtfoto- veld 3 De Kiem.jpg
 
De gemeente Arnhem wil in het stadsdeel Schuytgraaf 50 nagenoeg energieneutrale woningen bouwen in ecowijk De Kiem. Er worden 10 verschillende woningen ontworpen door tien teams van kleine bouwpartijen. Drie LHC-leden ontwerpen en ontwikkelen mee. Als ecowijk De Kiem doorgaat, start de bouw in 2018.

Een belangrijke rol is weggelegd voor de toekomstige bewoner. Hij praat mee over ontwerp en realisatie. Niet alleen van zijn eigen woning, maar ook van de wijk. Alle woningen worden gerealiseerd volgens de 2020-eisen: (bijna) energieneutraal. Wie interesse heeft kiest uit 10 zeer verschillende woningen, vrijstaand, geschakeld, gestapeld; energiezuinig gebouwd, met duurzaam materiaalgebruik.
Op www.ecowijkdekiem.nl zijn de 10 ontwerpen te bekijken, inclusief tekeningen en prijsindicaties.

LHC-leden doen mee
Drie leden doen mee met drie ontwerpen: Carl-peter Goossen (dept. Betuwe), Egbert de Jong (dept. Betuwe) en Frank Postma (dept. De Achterhoek).
Carl-peter Goossen (Bouwnext) ontwierp een opzet voor tinyhouse appartementen met veel licht. De koper bepaalt geheel zelf hoe hij de woning indeelt en of hij dit zelf doet of laat doen. Bedoeld voor singles of stellen, jong en oud, die niet willen huren, maar willen kopen. Die niet niet per se veel vierkante meters willen, maar wel veel licht. Voor liefhebbers van vormgeving en indeling, die best in een loft zouden willen wonen. In dit ontwerp bepaalt de koper de gehele indeling. De woning gaat rond de 100.000 euro kosten.
Meer info over deze woning

Nul op de meter
E+ Wonen is de naam van de woning van Frank Postma (Bouwvisie). Deze wordt o.a. nul op de meter. Dat betekent dat ​de energie opbrengsten en het verbruik jaarlijks tegen elkaar weggestreept kunnen worden. Hiervoor wordt het dak met een zo groot mogelijk oppervlak op het zuiden gericht en er worden zonnepanelen op geplaatst. De woning is voor jonge gezinnen, 2-persoonshuishoudens, maar ook voor ouderen. Ook zijn er mogelijkheden voor aan- en uitbouwen. Andere kenmerken in dit ontwerp: permanente overstekken (zomerzon blijft buiten, winterzon komt binnen), zomernachtventilatie (op warme dagen in de koele nacht ventileren), goede thermische schil, goede luchtdichtheid en ventilatie met warmteterugwinsysteem (WTW). Meer info over deze woning
Over het ontwerp van Egbert de Jong (JongZeeuw architecten & adviseurs) zijn op dit moment nog geen details bekend.

Collectieve aanpak kleine bouwpartijen
Bijzonder in dit project is dat ecowijk De Kiem ontwikkeld wordt door kleine bouwpartijen die in 10 teams collectief samenwerken. Elke groep bestaat uit gespecialiseerde, vaak regionaal werkende bedrijven die duurzaam bouwen. Tenminste een architect en een ontwikkelende aannemer, soms ook energie- en duurzaamheidsspecialisten. Binnen ieder team is tenminste een daarvan lid van vereniging De Nieuwe Aanpak (DNA) in de Bouw. DNA is ook de initiatiefnemer van de ecowijk.

Haalbaarheid eind 2016 bekend
De meeste woningen zijn op korte termijn al te reserveren. Eind 2016 wordt duidelijk of één of meerdere ontwerpen haalbaar zijn, zowel ruimtelijk als financieel. Een onafhankelijke toetsingscommissie beoordeelt of projecten kunnen worden uitgevoerd. Indien er veel belangstelling is voor De Kiem, is de kans groot dat er meer woningen kunnen worden gerealiseerd.

Bekijk de 10 woningen op www.ecowijkdekiem.nl

augustus 2016
Ecowijk De Kiem: kans op duurzame modelwijk in Arnhem

Terug naar overzicht