Koninklijke erepenning

Geslaagd symposium geïntegreerde contracten en BIM in gezondheidszorg

Stedendriehoek event 16.10.16.jpgRijnstate ziekenhuis.jpgStedendriehoek event 16.10.16-sm.jpg
 
Op dinsdag 18 oktober organiseerde de Lighthouse departementen Gelderland, Achterhoek en Stedendriehoek, samen met ziekenhuis Rijnstate een minisymposium over de toepassing van geintegreerde contracten en BIM. Een zeer geslaagde middag en avond waarin leden van drie departementen samen met verschillende opdrachtgevers met elkaar in gesprek zijn geweest over de toepassing van deze vorm van samenwerken en inzet van nieuwe middelen.

Uitdaging: nieuwe manier van werken
In drie presentaties werd uitgebreid stilgestaan bij de overwegingen vanuit Rijnstate bij het toepassen van een geïntegreerd contract en een Bouw Informatie Model (BIM) voor het project vernieuwing van de polikliniekomgeving op locatie Rijnstate Zevenaar.
Aansluitend werd door Dirkzwager advocaten een presentatie gegeven over de algemene overwegingen bij toepassing van een geïntegreerd contract en door Brink Management en Advies over de toepassing van BIM.

Er kwamen diverse vragen uit de zaal. Zoals over het betrekken van de gebruikersorganisatie bij het ontwerp. Rijnstate doet dit door middel van het zogenoemde ‘stakeholderparticipatiemodel’ waarin de inhoudelijke programma’s van eisen goed op elkaar worden afgestemd om te komen tot een integraal ontwerp, maar bijvoorbeeld ook uitgangspunten rondom overlastbeperking worden vastgesteld.
Werken in een nieuwe samenwerkingsvorm (UAV-gc) vraagt van Rijnstate als opdrachtgever, maar ook van het opdrachtnemersconsortium, een andere manier van werken. Geen meer- en minderwerklijsten meer en geen bouwvergaderingen bijvoorbeeld. Door te sturen op proces (-afspraken) en risico’s worden partijen gedwongen om vooruit te denken en op deze thema’s de samenwerking te zoeken.

Belofte: kortere realisatieperiode
Aansluitend werden de deelnemers rondgeleid door de nieuwbouw van de poliklinieken en waren er presentaties over het BIM model en de toepassing van een actief PvE met verificatie mogelijkheden en Revit add-in door gebruik van Briefbuilder.
De toepassing van BIM zorgt nog voor extra begeleidingskosten op het project, maar zowel opdrachtgever als opdrachtnemer zijn ervan overtuigd dat door het opdoen van ervaring deze kosten af zullen nemen waardoor substantieel minder directie en voorbereidingskosten per project worden gemaakt.
Een groot voordeel dat al direct zichtbaar is in dit project, is dat door het virtueel bouwen in BIM de realisatieperiode veel korter is dan in een regulier traject. De eerste fase beslaat 2.500 m2 BVO en deze wordt in 14 weken vanaf casco geheel opnieuw opgebouwd (wanden, vloeren, plafonds en alle installaties) en gebruiksklaar opgeleverd.

De avond werd afgesloten met een netwerkborrel en diner-buffet, waar volop gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid tot kennismaking en kennisdeling. De Lighthouse organisatie kijkt samen met ziekenhuis Rijnstate en haar partners terug op een geslaagde bijeenkomst.

In de volgende editie van het blad FMT gezondheidszorg verschijnt een interview met de projectpartners over het project ‘vernieuwing poliklinieken Rijnstate Zevenaar’.


oktober 2016


Geslaagd symposium geïntegreerde contracten en BIM in gezondheidszorg

Terug naar overzicht