Koninklijke erepenning

Inzending van departement voor Award is teken van steun

WP_20150424_006-kl.pngQuakeShield_werkzaamheden-smal.jpgWP_20150424_006-smal.jpg
 
Voor de Lighthouse Award 2016 zijn 21 voorstellen ingediend. Diverse voordrachten kwamen van departementen, zoals de Friese inzending van Quakeshield, het Gronings antwoord tegen bevingen. En departement Noordzeekanaal zette de schijnwerpers op LHC’er Aad Melgerd en het Duurzaamheidscentrum Assen. De inzending van een departement voor de Award is een blijk van waardering en steun.

De Groningse problematiek houdt de gehele noordelijke regio bezig. Niet zo verwonderlijk dus dat departement Friesland voor de Lighthouse Award 2016 een systeem indiende dat gebouwen preventief aardbevingsbestendig maakt: Quakeshield. “Al onze leden waren unaniem deze innovatieve oplossing in te dienen voor de Award,” aldus Piet Hoekstra, oud-departementssecretaris. Hij was vorig jaar even interim bestuurslid en verantwoordelijk voor de inzending.

Baanbrekende bouwkundige oplossing
Harm Beerda is lid van departement Friesland en als directeur van initiatiefnemer OosterhofHolman nauw betrokken bij Quakeshield. Hij reageerde op de oproep van het bestuur ideeën en suggesties in te dienen. Zijn presentatie in het departement imponeerde de leden, vertelt Piet Hoekstra. “We waren onder de indruk van het baanbrekende van deze bouwkundige oplossing. We stonden allemaal achter het plan Quakeshield als voorstel in te dienen.”
Hoekstra vertelt dat zijn departement een goede mix kent tussen opdrachtgevers en bouwers en dat ze in de gehele provincie gevestigd zijn. “Nieuwe ideeën voor de komende award moeten bij hen vandaan komen. Ik neem aan dat het bestuur weer een uitvraag gaat doen.”

QuakeShield is een gepatenteerde lichtgewicht oplossing die bestaand metselwerk preventief versterkt. De bewoners hoeven er hun huis niet voor uit. De oplossing is wetenschappelijk onderbouwd door TU Delft en TU Eindhoven. Kijk voor meer info op www.quake-shield.com

Dubbele voordracht
Eigenlijk had departement Noordzeekanaal een dubbele inzending. Althans, zo zou je het kunnen uitleggen. Het voorstel van dit departement betrof namelijk haar toenmalig voorzitter Aad Melgerd mét een project, het Duurzaamheidscentrum Assen. Met deze voordracht wilde het departement aanhaken bij de duurzaamheidstrend, aldus bestuurslid Cees van der Meer, “Aad vertelde over het project in Assen. Dat sprak ons direct aan, duurzaamheid is immers hot.”

Duurzaamheidscentrum Assen
Het bureau van Aad, Duurzaam aan de Zaan, is gespecialiseerd in duurzame installaties en begeleidde de gemeente Assen bij het nieuwe duurzaamheidscentrum. Het in 2015 opgeleverde centrum heeft twee functies, het is wijkpost van de gemeentelijke dienst Groenbeheer en tevens een Milieu Educatie Centrum. Duurzaamheid is zichtbaar opgenomen in het ontwerp, waarvoor een termietenheuvel het uitgangspunt was. Het gebouw is duurzaam, energiezuinig, CO2-vrij en klimaatneutraal gerealiseerd.

’Valse bescheidenheid’
De oproepen en het nieuws over de award in de Flits heeft de interesse van dit departement positief beïnvloed. “We hebben nu ook al weer gezien dat er een nieuwe editie aankomt. Er gaat binnenkort een mail uit naar de leden om voorstellen in te sturen, zodat we die samen kunnen bespreken.” Natuurlijk kan iedereen zelf inzenden, meent Cees van der Meer, “maar ons bestuur helpt graag een handje als iemand het liever aan ons overlaat, of misschien uit een soort van valse bescheidenheid het niet zelf wil doen.”

Blijk van waardering en steun
Landelijk bestuur en organiserend Lighthouse Fonds besloten recent van de tweejaarlijks Lighthouse Award een jaarlijkse editie te maken. Omdat verandering en innovatie een permanente rode draad is geworden in de gehele bouwsector wordt de award nu jaarlijks uitgereikt. De Lighthouse Award zet inspirerende initiatieven in het zonnetje die bouwen aan de sector van morgen.
Iedereen kan indienen, lid of geen lid. Zichzelf of zijn project, maar ook een departement kan voordragen. Als blijk van waardering en steun van een lid. Die krijgt er altijd publiciteit mee, zoals in dit artikel bijvoorbeeld. De Lighthouse Club hoopt op minimaal 1 inzending vanuit ieder departement. Tip: gebruik een clubavond om te brainstormen!

Meer info over meedoen aan de Lighthouse Award 2017.

Bij de foto's: het Duurzaamheidscentrum Assen en Quakeshield.


november 2016


Inzending van departement voor Award is teken van steun

Terug naar overzicht