Koninklijke erepenning

Eerste winnaar Lighthouse Award nu zelf jurylid: Jos Lichtenberg

Jos Lichtenberg.jpgCz0uEuqXgAINEe5 (2).jpgFoto HoTT schuin voor.pngHoTT_0174 foto Dick Holthuis iov Velux-kl.jpgJ. Lichtenberg.jpg
 
De winnaar van de eerste Lighthouse Award in 2011 is Jos Lichtenberg, voormalig hoogleraar productontwikkeling aan de TU/e. Het Award-organiserende Lighthouse Fonds benaderde hem voor de jurering van de editie 2017. Deelnemers kunnen rekenen op een betrokken jurylid dat met een schat aan ervaring, kennis én met onderbuikgevoel zijn taak zal vervullen.

Op geheel eigen wijze nam Jos Lichtenberg half december afscheid als hoogleraar bij de TU/e. Niet met een afscheidscollege alleen. Het door hem gemodereerde symposium The Tipping Point ging eraan vooraf. De bouwsector te willen motiveren tot innovatie en vernieuwing en dat samen te doen, zit diep in zijn genen. Voor de laatste keer plaatste hij dat als hoogleraar bij de TU/e op de agenda. De zaal zat de hele middag afgeladen vol.

Award droeg bij aan experiment toekomsthuis
“Ik was heel blij met het winnen van de Lighthouse Award voor mijn werk, ik noem het vaak bij presentaties. Het staat ook in mijn cv. Dat geeft wel aan dat ik er trots op ben, het is een stuk erkenning", meent Jos Lichtenberg. "Het bedrag heb ik besteed aan het bouwen van ons huis in Sterksel.”
Lichtenberg bouwde een voorbeeldwoning gebaseerd op de principes van Slim Bouwen en Active House. De woning HoTT (House of Tomorrow Today) is klaar, het experiment is geslaagd. Jos en zijn vrouw wonen nu in een zeer comfortabele woning zonder energierekening.
“Natuurlijk is 5.000 euro een geweldig mooi bedrag, maar op een totaalbedrag van 7 ton kan ik niet precies benoemen waaraan we het hebben besteed. De bouw van ons huis was een experiment, je kunt je voorstellen dat we tegen veel onverwachte zaken zijn aangelopen. Laten we maar zeggen dat het prijzengeld een goede plek heeft gekregen in het experiment.”

Ooit lid van departement Limburg
Jos Lichtenberg was zelf tot omstreeks 2005 lid van departement Limburg. Maar door de verhuizing vanuit de regio Roermond richting Eindhoven verwaterde zijn deelname en het bezoek aan de bijeenkomsten. Hij vertelt dat het lidmaatschap vooral meerwaarde voor hem had door de vakinhoudelijke contacten met mensen van verschillende pluimage.

Niet verminderen, maar opschalen
Zijn hoogleraarschap was een parttime job van 3 dagen in de week, die valt weg. Maar de rest gaat door, zegt Lichtenberg. Sterker nog: “ik schaal juist op. Ik ga door in lijn waarmee ik al bezig was.” Dat is bijvoorbeeld onder de naam van Off Road Innovations, een uitlaadklep naar bedrijven om van gebaande paden af te gaan en tot vernieuwing te komen.

Lichtenberg: “Mijn pijlen waren ooit meer op de toeleverende industrie gericht. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat de impact groter is als je iets teweegbrengt bij opdrachtgevers, zoals corporaties. Als je daar verandering weet te veroorzaken, ontstaat er een vraag naar vernieuwing. En dat dwingt de industrie dan gelijk om het anders te doen. Opdrachtgevers in de bouw waren vroeger minder in beeld, want ze hadden geen eigen deskundigheid in huis, dat verandert. Als je ze bewust maakt dat ze weten dat er iets te kiezen valt, help je de hele wereld sneller vooruit.”

Winnen van een prijs moet impact hebben
Zoals verwacht is jureren hem niet vreemd, hij heeft dit vaker gedaan. Wat Lichtenberg belangrijk vindt is dat het winnen van een prijs impact heeft. “Je kunt de slimheid van een idee beoordelen. Dat wordt ook vaak met innovatie vereenzelvigd. Volgens mij is het er juist een onderdeel van: het gaat er om dat je iets teweegbrengt.”
Maar zoals bij veel prijsvragen is het vaak appels met peren vergelijken, stelt hij. “Ik heb ontdekt dat je als jury het beste een aantal belangrijke criteria kunt vasthouden, maar niet te veel. Dus geen lange lijsten met punten om te beoordelen.”

Hij meent dat je het best op 2 manieren kunt jureren. Vanuit onderbuikgevoel, dus of je er een warm gevoel bij krijgt, is één benadering. “Om iets meetbaar te maken kun je ook de geselecteerde criteria gebruiken om niet in een valkuil te vallen. Maar ik vind dat het gevoel van de jury belangrijk moet meespelen.”

Lighthouse Award 2017
Stichting Lighthouse Fonds daagt professionals, start-ups, scale-ups en grown-ups uit om zich aan te melden. Gezocht worden personen, projecten of organisaties die een buitengewone bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de bouwsector. Er is een geldbedrag aan verbonden van 5.000 euro voor de winnaar en 1.000 euro voor twee eervolle vermeldingen. Meedoen kan tot 17 februari 2017. Kijk voor meer informatie op de website.
Jos Lichtenberg hoopt op veel inzendingen: “Ik heb er enorm veel zin in en kijk er naar uit!”

Foto dakraam HoTT: Dick Holthuis voor Velux


januari 2017


Eerste winnaar Lighthouse Award nu zelf jurylid: Jos Lichtenberg

Terug naar overzicht