Koninklijke erepenning

Meedoen Award 2017: na warmlopen nu concreet maken

trkkrsht-ode drn en blkn-prfbrcge-in en dg pltsn-kl.pngG2BW160217152HR2-smal.jpggemeentekantoor Westland.jpgtrkkrsht-ode drn en blkn-prfbrcge-in en dg pltsn-sml.jpgzo licht is het nieuwe composiet balkon-smal.jpg
 
Een belrondje langs de departementen of meedoen aan de Lighthouse Award leeft, levert niet direct de meest enthousiaste reacties op. Tijdgebrek, andere interesses, bescheidenheid. De redenen waarom niet liggen voor de hand. Nuttig om het bij menig departement nog eens onder de aandacht te brengen. Want de redenen waarom wel mee te doen zijn immers veel sterker: zichtbaarheid, publiciteit en een steuntje in de rug. En misschien wel 5.000 euro.

Een uurtje bellen met ongeveer een derde van de secretarissen van departementen, levert ongeveer gelijkluidende reacties op. Dat er dit jaar weer een Award is is bekend en de eind vorig jaar aangeleverde flyer erover is door de meesten uitgereikt aan de leden. Maar of leden met inzendingen bezig zijn is hen onbekend. Bij departementen die vorig jaar hebben meegedaan met een voordracht, staat dat ook dit jaar weer op de agenda.

Bij een aantal werkte het telefoontje zeer activerend: ze gaan de flyers nog uitdelen en zetten de Award op de agenda van de komende clubbijeenkomst! Onderstaand een korte weergave van de belronde.

Niet gewonnen, toch een bijdrage
Stan van den Brand van departement West-Brabant meldt dat er binnen het departement uitgebreid over gesproken is en wordt, de folders zijn eind vorig jaar ook uitgereikt. Maar daar draagt lid Frans van der Put, die ook deel uitmaakt van het Fondsbestuur, natuurlijk fors aan bij. “Bij ons is erg gewaardeerd dat de BouwSchool Breda, in de prijzen is gevallen”, zegt Stan. “Ze wonnen de Award niet, maar kregen eind vorig jaar wel een bijdrage van het Fonds. Binnen ons departement gaan er al weer mailtjes rond wie of wat we dit jaar gaan voordragen, we hebben er volgende week een bijeenkomst over. Of leden zelf ook gaan indienen weet ik niet. Zelf heb ik een goed idee, maar dat moet nog handen en voeten krijgen. Misschien dat ik dat over een paar jaar kan indienen!”

Voordrachten vanuit departementen
Een voordracht vanuit het departement valt ook te verwachten van departement Drechtsteden, vertelt Karel Schaft. “Vorig jaar hebben we Loran van der Kooij voorgedragen. Begin februari bespreken we tijdens de bijeenkomst of en wie of wat we dit jaar gaan voordragen.” Meedoen aan de Award leeft in het departement, aldus de secretaris. “We hebben de folder over de Award uitgereikt. Maar veel leden wisten er al van, omdat ze het in de Flits en op de site hadden gelezen.”
Ook bij departement Noordzeekanaal wordt een voordracht vanuit het departement volgende week besproken, meldt Jan Berkhout.

Tijdgebrek, bescheidenheid…
Secretaris Karel Boersma van Valleiregio meent dat de Award in zijn departement niet echt leeft, maar zegt toe de toegestuurde folder zeker nog uit te reiken. Als mogelijke reden noemt hij het chronische tijdgebrek dat onze maatschappij kenmerkt. “Ik merk de laatste anderhalf jaar dat mensen nog maar weinig tijd ergens voor willen of kunnen vrijmaken.” Doorvragend zou het ook bescheidenheid kunnen zijn omdat men zichzelf niet op de voorgrond wil plaatsen.

“Goed dat je belt” is de enthousiaste reactie van secretaris Jan de Beer van Haarlemmermeer. “Er is bij ons weinig aandacht voor, de folders zijn niet uitgereikt. “Maar als jij hierover een artikel schrijft, dan gaan we er als bestuur zeker nog aandacht aan besteden!”

Peel-Maasvallei: 2 inzendingen!
Een departement dat er actief mee aan de slag is gegaan, is het nog jonge Peel-Maasvallei. “Wij hebben onszelf voorgedragen”, meldt secretaris Guido Goorts, “of liever gezegd ons nieuwe duurzaamheidscollectief, Peel en Maas Verduurzaamt. Dit is een initiatief van een groot aantal van onze eigen leden. Er zijn al andere bedrijven bij aangehaakt en binnenkort sluiten ook 2 gemeenten aan.”
Het departement ondersteunt zelfs een tweede inzending, de aanleg van een veld met zonnepanelen van 4,5 ha in Deurne. De eerste inzending is al opgestuurd, de tweede volgt binnenkort.

Hier meer informatie over indienen voor de Lighthouse Award 2017.

Foto's: beelden van enkele inzendingen voor de Lighthouse Award 2016.


Meedoen Award 2017: na warmlopen nu concreet maken

Terug naar overzicht