Koninklijke erepenning

Als je de bouw verder wilt brengen, moet je moedig zijn

Jury17-Jeroen Suzan.jpgJury2017 Jeroen-Suzan.jpgSuzan Wierenga -Suikerbuurt Groningen.jpg
 
Als je de bouwbranche verder wilt helpen, moet je moedig zijn, meent Award-jurylid Suzan Wierenga. “Ik kijk eerst hoe moedig ik het plan vind en daarna naar het resultaat”, illustreert zij haar aanpak als jurylid. De Lighthouse Award 2017-jury is compleet met haar en met Jeroen Rijnhart, twee LHC’ers die gevestigd zijn in het noorden van het land.

Plannen en projecten hebben risico’s. Soms zijn ze succesvol, soms niet of minder. Toch kunnen ze altijd anderen motiveren, op welke manier dan ook. “Als jurylid zal ik vooral kijken of het voorstel inspirerend is voor anderen in de branche”, aldus Suzan Wierenga. “Concepten en ideeën die je uitprobeert en uitwerkt, kunnen anderen motiveren er verder mee te gaan of op andere, nieuwe gedachten brengen. Ik vind het juist interessant niet eerst naar het resultaat te kijken, maar naar hoe moedig ik het plan vind.” Ze draagt eerdaags de voorzittershamer van departement Noord over aan haar opvolger, in haar departement rouleert dat jaarlijks.

Duurzame woningverbetering rode draad
Suzan Wierenga is projectmanager en partner van architectenbureau KAW. Zij houdt kantoor in Groningen, het bureau heeft ook vestigingen in Rotterdam en Eindhoven. Duurzame woningverbetering loopt als een rode draad door Suzan’s werk. Dat blijkt uit haar betrokkenheid bij onder meer een groot onderhoudsproject in de Suikerbuurt in Groningen en een project waar te slopen woningen plaatsmaken voor nieuwe aardbevingsbestendige in Loppersum.

Met haar technische achtergrond vervult ze een vaak maatschappelijk getinte functie: “Het mooiste van mijn vak is voor mij de combinatie van techniek en bewonersbegeleiding. In Loppersum zijn de woningen in zo slechte staat dat ze vervangen moeten worden. In de Suikerbuurt is veel armoede. Door groot onderhoud komen we nu achter de voordeur en zie ik soms schrijnende situaties.” Haar grootste uitdaging is projecten met veel weerstand en emotie tot een goed einde te brengen, vertelt Suzan. In Loppersum is veel weerstand, hun eigen woning wordt gesloopt, de mensen moeten tijdelijk verhuizen en krijgen een nieuwe woning van de NAM aangeboden, maar ze willen eigenlijk niet.”
Bewonersbegeleiding strekt zich soms uit tot psychische ondersteuning, maar kan ook heel praktisch zijn als er vloerbedekking moet worden uitgezocht. Suzan: “ik doe klussen in heel Nederland, tot in Brabant aan toe. Daaruit concludeer ik dat er niet veel mensen zijn die doen wat ik doe.”

Tweede jurylid uit het noorden
Jeroen Rijnhart ziet zijn voorzitterschap van departement Friesland als een prima haakje om meer aansluiting te zoeken bij de landelijke activiteiten van de Lighthouse Club. “Ik ben nu een jaar voorzitter en vind het erg leuk om dit jaar te jureren. Het valt of staat natuurlijk met de inzendingen. Ik las afgelopen weekend dat het meedoen nog even extra onder de aandacht werd gebracht. Dat ondersteun ik natuurlijk van harte.”

Onderwijs en arbeidsmarkt rode draad
Gevraagd naar zijn loopbaan vertelt Jeroen dat hij na een lange loopbaan bij Grontmij de afgelopen 2 jaar als interimmanager kwartiermaker is geweest bij EPI-kenniscentrum. Daar doen bedrijfsleven en studenten nieuwe kennis op op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen. Hij heeft het kenniscentrum mee helpen opzetten, het draait nu en het loopt.
“Mijn laatste functie bij Grontmij was divisiedirecteur water en energie in De Bilt. Daarvoor ben ik onder meer directeur van de provinciale vestiging in Friesland geweest.” Als een rode draad door zijn carriėre loopt de aandacht voor onderwijs en arbeidsmarkt, zo vertelt hij. Bij Grontmij speelde dat voortdurend, in zijn interimwerk ook. Niet vreemd dus dat zijn volgende station de Noordelijke Hogeschool is, op de opleiding Built Environment, een samenvoeging van Bouwkunde, Civiele Techniek en Ruimtelijke Ontwikkeling. Zijn opdracht is de onderlinge relaties goed in te bedden en een impuls te geven.

Verbindingen leggen
Rijnhart: “Werken op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven vind ik een enorme uitdaging. Ik heb in het noorden een goed netwerk en snap hoe het bedrijfsleven werkt, hoe men denkt en doet. De afgelopen 2 jaar heb ik intensief in het onderwijs rondgelopen, dus ik begrijp die wereld inmiddels aardig goed.”
Jeroen Rijnhart is jarenlang jurylid geweest van de Energy Battle voor laatstejaars hogescholen en masterstudenten universiteiten, een landelijke competitie voorafgegaan door regionale rondes. Ook was hij jurylid van de Nieuwbouw Innovatieregeling voor aardbevingsbestendig bouwen.
Je kunt in je eentje wel heel hard lopen, maar als je ver wilt komen moet je samenwerken, meent hij. Voor een jurylid betekent dit bijvoorbeeld de inzender een tip geven dat iemand of een bedrijf behoefte heeft aan zijn kennis of product. “Ik vind het waardevol iemand feedback te kunnen geven. Met het leggen van verbindingen ben ik van nature erg bezig.”

Lighthouse Award 2017
Stichting Lighthouse Fonds daagt professionals, start-ups, scale-ups en grown-ups uit om zich aan te melden voor de Lighthouse Award 2017. Wij zoeken een persoon, project of organisatie die een buitengewone bijdrage levert aan de ontwikkeling van de bouwsector. Op het gebied van architectuur, bouwconstructie, installatie, renovatie, transformatie, ruimtelijke ontwikkeling, vastgoedontwikkeling, bestuurlijke- of procesvernieuwing. In de meest brede zin en in welke vorm dan ook. Lid zijn van de vereniging is niet nodig.
Inzenden kan tot en met 17 februari 2017.

bij de foto: Suikerbuurt Groningen, een project van KAW.

januari 2017

Als je de bouw verder wilt brengen, moet je moedig zijn

Terug naar overzicht