Koninklijke erepenning

Leiderschap constructief vormen met TeamSeminars

D4X5424 sleutel blue.jpgconstructief-leiderschap (002)sm.jpgD4X5424 sleutel blue-2.jpgteam-raders-tafel-2.jpg
 
LHC-lid Jacqueline de Nood-Paree is De-Team-Engineer. In 2016 diende ze haar concept TeamSeminars in voor de Lighthouse Award 2016. In 3 artikelen legt ze uit waarom de thema’s communicatie, leiderschap en samenwerken voor de bouw zo belangrijk zijn. In dit artikel staat leiderschap centraal.

Leiderschap kan op twee manieren uitgelegd worden. De eerste manier is gekoppeld aan een leidinggevende functie en de hiërarchie binnen een bedrijf.

Sommige leidinggevenden hebben te veel werk. Dat is vaak gegroeid vanuit een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Op zich een heel goede kwaliteit, maar soms werkt het ook tegen je. Want de medewerkers weten de teamleider of andere leidinggevende heel goed te vinden en leggen het probleem heel graag bij hem neer. En deze zal vanuit zijn verantwoordelijkheidsgevoel het probleem liefst zelf zo snel mogelijk oplossen. Dat voelt immers goed.

Aan de andere kant geeft het hem ook steeds meer het gevoel dat hij altijd alles in zijn eentje op moet lossen. Kunnen die medewerkers ook niet eens wat vaker zélf hun zaakjes op orde krijgen?

Van ongewenst naar gewenst gedrag
De tweede vorm van leiderschap houdt meer verband met de persoonlijke ontwikkeling. Leiding nemen over de eigen persoonlijke groei als het ware.
Jacqueline: “Ik zeg altijd: de Titanic is gezonken op het onzichtbare. Niet tegen de ijsberg die te zien was vanaf het schip, maar tegen de veel grotere ijsklomp ónder het water. Zo werkt het ook met gedrag. Aan het zichtbare gedrag liggen overtuigingen, motivaties en wensen ten grondslag. En juist díe mogen aangepakt worden om het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenste gedragingen.”
Het geldt voor individuen, maar ook in teams zijn er vaak belemmerende overtuigingen: overtuigingen die in de weg staan om het team beter te laten functioneren.

Leiderschap vormen
De-Team-Engineer geeft inzichten in bestaand leiderschap en gaat samen met de teamleden aan het werk om leiderschap meer constructief te vormen. Want leiderschap gaat tegenwoordig niet meer om macht en hiërarchie, maar juist om motiveren, inspireren en coachen.
Constructief leiderschap is één van de thema’s in het concept TeamSeminars. Wilt u er meer over weten, kijk dan op de website van De-Team-Engineer: www.de-team-engineer.nl. Er is een speciale pagina ingericht over de TeamSeminars.

De-Team-Engineer geeft sleutels om teams in de bouw beter te laten draaien. Jacqueline is graag bereid om over deze thematiek een presentatie te geven op een bijeenkomst van LHC-departementen. Neem gerust contact op! jacqueline@de-team-engineer.nl

Hier vindt u het eerste artikel
Hier vindt u het derde artikel


februari 2017


Leiderschap constructief vormen met TeamSeminars

Terug naar overzicht