Koninklijke erepenning

Jonge ondernemer draait jaar mee in departement

BRES1.jpgafb4_perspectief_multi_tenant_gebouw.pngBRES1kl.jpgBRES2.pngStefan vd Schootbrugge.jpg
 
Vermoedelijk is hij de eerste. Stefan van de Schootbrugge mag een heel jaar meedraaien in het departement Noordzeekanaal. Hij is door het bestuur geselecteerd voor hun ‘high potential’ programma. Hiermee wil het departement zich blijven voeden met de kennis van jonge kandidaten die met nieuwe technieken en processen binnen de sector bezig zijn. Bij de LHC kan Stefan sparringpartners vinden die hem kunnen helpen in het ondernemen en het netwerken. Hij heeft het er naar zijn zin.

Stefan van de Schootbrugge (32) maakte tijdens zijn studie op eerst hbo- en daarna wo-niveau de switch van de bouw naar het vastgoed. Hoewel dat niet zo’n enorme stap lijkt, zijn er toch grote verschillen, zo meent hij. “Vastgoed is, net als bedrijfsvoering, vaak routinewerk terwijl het bij de bouw om projecten gaat. Ze hebben veel met elkaar te maken maar het zijn wezenlijk andere dingen.”

Stefan vertelt dat hij aan de TU Delft interesse ontwikkelde voor het vak portefeuillemanagement “Ik merkte dat er, zowel op de universiteit als bij organisaties, een gebrek was aan goede middelen om portefeuillemanagement van de grond te krijgen. Voor de gemeente Rotterdam heb ik toen vanuit de TU Delft een tool ontwikkeld om grip en sturing op al het vastgoed van de gemeente te krijgen. Die is toen erg goed ontvangen.”

Leren door ervaring
Samen met een adviesbureau ontwikkelde hij die tool vervolgens door tot een succesvol product: VastgoedMaps. Van 2010 tot 2015 was dit bureau zijn werkgever, tot hij het tijd vond voor een nieuwe uitdaging. Hij richtte eind 2015 met een collega-programmeur een bedrijf op dat de voorbereidingen trof voor een veel geavanceerder stukje software: BRES. “Feedback en ideeën van de afgelopen jaren hebben we daarin een plek kunnen geven. We hebben nu een basis waar we de komende jaren alle kanten mee op kunnen.”

BRES
Stefan vertelt dat klanten, vaak grote vastgoedeigenaren, niet gewend zijn dat software zich zeer snel aanpast aan hun data, datastructuur en bedrijfsdoelstellingen. “Wij configureren BRES binnen 2 weken op maat zodat een klant vrijblijvend kan ervaren wat er mogelijk is. Rapid prototyping heet dat. Daarmee bouw je snel vertrouwen met elkaar op. En het mooie is dat BRES alle soorten data en structuren aan kan waardoor er nooit informatie verloren gaat of bestaande processen worden beïnvloed.”

Door een compleet en overzichtelijk beeld te geven van alle informatie rondom de vastgoedportefeuille triggert BRES ook om bedrijfsdoelstellingen, werkwijzen en de datastructuur tegen het licht te houden. “Wat eerst te abstract was om te bedenken of te laten uitrekenen kan je met BRES opeens wel.” BRES staat voor bedrijfs- (B) vastgoedinformatie (RE) software (S).

Pilots
Voor de gemeente Amsterdam loopt een pilot vertelt Stefan. Data uit meerdere systemen worden gelijktijdig en interactief inzichtelijk gemaakt. BRES zorgt hier allereerst voor een volledig en accurate interpretatie van de vastgoedportefeuille. “Het was al mooi dat BRES de structuur van het vastgoed accuraat kon weergeven. Maar om tot een compleet plaatje te komen was meer nodig zoals contracten, huurders, grondexploitaties, verenigingen van eigenaren en de gemeentebegroting.”

Alles heeft een plekje gekregen in BRES en de gemeente kan nu zelf variëren met de invalshoek; vanuit de contracten die binnenkort aflopen of vanuit de gebouwdelen waar leegstand dreigt. Alle (gerelateerde) informatie wordt met één klik inzichtelijk gemaakt. Dat is de essentie van BRES.
“Vervolgens kan je BRES ook allerlei dingen laten uitrekenen”, licht hij toe. Denk aan financiële rendementen die vaak data uit verschillende bronnen vereisen. “Dit waren op de werkvloer tijdrovende Excel exercities die erg foutgevoelig zijn en op termijn altijd onbeheersbaar worden. Wij automatiseren dat soort dingen direct.” Stefan: “we komen graag in contact met organisaties waarvoor BRES van meerwaarde kan zijn”. Meer informatie en een korte introductievideo zijn te vinden op www.bres.io

Voor beide partijen veel voordeel
Om een bedrijf op te bouwen moet je relaties hebben en netwerken. En daar komt de Lighthouse Club in beeld. Het lidmaatschap is voor hem een mooie opstap naar een netwerk en vult zijn bestaande vastgoed- en alumni-netwerk goed aan. “Ik ben nu 2 keer geweest en vind de sfeer bijzonder. Ik merk dat veel mensen op een warme manier betrokken zijn en het bestuur heeft een geweldig leuk programma gelanceerd voor dit jaar.”

Stefan is een jonge ambitieuze kerel, vertelt voorzitter Noordzeekanaal Gerben Bakker van Vitalselect, “hij zit midden in het opstarten van zijn bedrijf. Zijn voordeel is dat hij een jaar lang gratis lid is van een relevant netwerk met ondernemers in de bouw- en vastgoedsector. Hij kan in ons departement sparringpartners vinden die hem kunnen helpen in het ondernemen en of netwerken. Het voordeel voor ons is dat wij met dit programma jonge en ambitieuze leden naar binnen halen die ons departement voeden met de kennis en de nieuwe technieken in de markt. We zijn ervan overtuigd dat er voor beide partijen veel voordeel is te behalen. Hopelijk kunnen we ook andere departementen met onze aanpak inspireren.”


Maart 2017


Jonge ondernemer draait jaar mee in departement

Terug naar overzicht