Koninklijke erepenning

Thema wonen populair bij inzenders Lighthouse Award 2017

Ecohomy4.pngCuravie Reimerswaal-kl.jpgEcohomy-1kl.jpgplugandplaybox-render02kl.jpgTiny Love House.2.png
 
Een duurzaam liefdesnestje dat geen liefdesnestje wordt, levensloopbestendig wonen in krimpgemeentes, een circulair en biobased gebouwde verplaatsbare woning, en een flexibel toepasbare Plug & Play Box om leegstaand vastgoed te transformeren tot woon- en/of bedrijfsruimte. Zomaar een paar voorbeelden van de aanmeldingen voor de Lighthouse Award 2017. Het thema wonen is populair bij de inzenders.

Het project ‘Tiny House Lovers’ is een duurzaam huisje dat gebouwd zou worden voor Marije (28) en Vinu’s (27). “Het zou een echt liefdesnest worden”, vertelt Anke Horstman, eigenaar van Techgirl. “Helaas heeft dit geweldige koppel onlangs besloten uit elkaar te gaan.” Ze dient haar project zelf in voor de Lighthouse Award 2017. “Mijn bedrijf is ingeschakeld om deze mensen te helpen bij het verwezenlijken van hun zelfvoorzienende Tech Tiny House. Ook UNETO-VNI helpt hierbij.” Het huisje wordt gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een meer eenvoudig leven te leiden. “Een leven dat minder is gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk.” Het slim gebruik maken van ruimte en materialen vormt een belangrijk onderdeel van het project.

Behalve UNETO-VNI zijn ook studenten van Universiteit Twente betrokken bij dit project. “Zij denken mee in het energievraagstuk. Onder meer hoe je dit zelfvoorzienend kunt maken.” Qua comfort levert men zo min mogelijk in. “Om die reden moet het een high tech en super stijlvol huisje worden.”

De avonturen van Marije en Vinu’s waren te volgen op www.techgirl.nl/tiny-house. Totdat hun relatie stuk liep. “Het Tiny House project is niet gespeeld”, aldus Anke. “Het leven ís onvoorspelbaar en dit soort dingen gebeurt.” Wat dit betekent voor het Tiny House project is nog niet bekend. “Het is afhankelijk van veel factoren. Aan mij ligt het in ieder geval niet. Ik wil door om een fantastisch leuk huisje neer te zetten. Dat kan er nog steeds komen. Alleen het doel ‘voor wie’ wordt anders.”

Project: Curaviewoningen
Curavie staat voor ‘zorg voor leven’, aldus Leon de Kok en Frits Simons van CascoTotaal BV. Ook zij schreven hun project in voor de Award. Leon is lid van departement West-Brabant en Frits van Zeeland. “Het ontwerp van de Curaviewoning is gebaseerd op levensloopbestendig wonen in krimpgemeentes”, leggen ze uit. De woning beschikt over een volledig woon- en slaapprogramma op de begane grond. “Ze zijn zo gemaakt dat we ze flexibel kunnen voorzien van een mantelzorgunit. In geval van krimp kunnen de woningen door het modulaire karakter eenvoudig worden verplaatst naar andere dorpen en steden.”

Bij de prefab bouwmethode 3D-Betoncasco vinden zowel de productie als de afbouw van woningen volledig plaats in de fabriek. “De betonnen prefab elementen worden industrieel geproduceerd door middel van een 3D mal, waarbij de X, Y en Z maatvoeringen vrij instelbaar zijn. Wanneer de elementen uit de mal komen, zijn de vloeren vloerbedekking gereed en de wanden behang klaar. Kabels en leidingen zijn geïntegreerd. Hierdoor kunnen we de afwerking binnen enkele dagen realiseren.”

CascoTotaal realiseert voor opdrachtgever R&B Wonen in totaal 77 Curaviewoningen. De prefab huizen worden in verschillende gemeenten in de zak van Zuid-Beveland (Zeeland) geplaatst. De woningen zijn flexibel, demontabel en herbestembaar en eenvoudig te schakelen en te stapelen.

Plug & Play Box
Leegstaand vastgoed transformeren tot een woning voor asielzoekers, statushouders, studenten of starters. Dat is het streven van drie bedrijven die de handen ineenslaan: Van den Oudenrijn Timmerselect, Stebru servicebouw en StudioDAT. Inzender Rob van den Oudenrijn is lid van departement Rotterdam. De oplossing van de eigenaar, ontwerpers en ontwikkelaars van het product is de flexibel toepasbare Plug & Play Box. Dit geprefabriceerd meubel zorgt ervoor dat je in leegstaand vastgoed kunt wonen óf werken.

De Plug & Play Box is bewust opgebouwd uit zelfstandig en schakelbare units: een keuken, een toilet en een douche. De box is eventueel uit te breiden met een berging. Er zijn ook diverse plattegrondindelingen mogelijk en het kan worden toegepast bij individuele én groepswoningen. De eindgebruikers kunnen alle functies afzonderlijk en gelijktijdig gebruiken. Het is tevens mogelijk de functies uit te breiden, bijvoorbeeld met een (klap-)bed, kleding- of boekenkast of werkplek.

Door de duurzame opbouw zijn de units goed herbruikbaar en hebben de boxen een levensduur van ten minste 20 jaar. In de Plug & Play Box worden duurzame materialen toegepast: de combinatie van een FSC-houten frame met een volkern beplating garanderen volgens de ondernemers een onderhoudsvriendelijk gebruik.

Ecohomy
Ecohomy is een circulair en biobased gebouwde verplaatsbare woning, die autarkisch wordt uitgevoerd en ook nog eens verplaatsbaar is, vertelt Berith Keiser van het gelijknamige ontwerpbureau en ook lid van departement Zeeland. Het project bevindt zich momenteel in de ontwikkelfase, maar in mei start het eerste pilotproject binnen de recreatiesector. Ze heeft de woning op eigen initiatief ontworpen. Binnen de circulaire economie zijn de materialen herbruikbaar als grondstoffen voor nieuwe producten. Van afval is bij de Ecohomy geen sprake meer.

De term autarkisch wonen betekent in dit geval onafhankelijk wonen. “Dat betekent zelfvoorzienend in energie, water en afvalverwerking”, licht Berith toe. “Mocht dit een brug te ver zijn, dan is het ook mogelijk om de woning enkel energieneutraal uit te voeren. Dat betekent dat de Ecohomy wel is aangesloten op een watervoorziening en riolering, maar verder is de woning geheel zelfvoorzienend in de energie.”

De woning is bedoeld voor twee soorten autarkische mensen: traditionelen en de nieuwe generatie. Traditionele personen kiezen voor de eenvoud van het leven. Zij proberen luxe enigszins te beperken. De nieuwe generatie zoekt de oplossing in de nieuwste technologische ontwikkelingen. Zij zijn ervan overtuigd dat zelfvoorzienend leven niet per definitie achteruitgang is in luxe en comfort. Hun insteek is de ‘Cradle to Cradle gedachte’. Volgens deze filosofie kun je alle grondstoffen in een eindeloze kringloop steeds opnieuw hergebruiken en dat is milieuwinst.

De Ecohomy is ook aantrekkelijk om in te recreëren, meent Berith. Volgens haar is de recreatiesector toe aan deze transitie en lifestyle. “De woning kan zelfs worden uitgebreid met een elektrische auto, elektrische fietsen of misschien zelfs een fluisterbootje.” Autarkisch wonen kan op verschillende plekken: op het water, afgelegen in een verlaten weiland, op een berg, aan het strand maar ook in een woonwijk.


maart 2017


Thema wonen populair bij inzenders Lighthouse Award 2017

Terug naar overzicht