Koninklijke erepenning

Inzenders Award 2017 zetten zich in voor een betere leefomgeving

Homepage.jpgDakpan.jpgEnergyport.jpgVloerverwarming.pngWarmtezuil.jpg
 
Een zonnepark, een warmtezuil, een dakpan en elektrische verwarming met zonnepanelen. Vier inzendingen voor de Lighthouse Award 2017 met een gemene deler: alle vier willen ze een bijdrage leveren aan het verbeteren van de leefomgeving. Hiervoor maken ze gebruik van de zon. Het thema duurzaamheid speelt een grote rol bij de deelnemers.

Een van de inzenders is Solar Energy Buffering. Zij hebben een belangrijke droom: de mens onafhankelijk maken van het traditionele fossiele energienetwerk. “Wij willen het verschil maken”, schrijft het bedrijf vol enthousiasme op de website. “Laten we samen de CO2 uitstoot fors naar beneden brengen. We zijn ervan overtuigd dat het uitputten van onze leefomgeving richting ons nageslacht niet langer geoorloofd is.”

“Met onze Solar Energy Maximizer leveren we een innovatieve nieuwe toevoeging aan de energietransitie”, meent algemeen directeur André Jansen. “Wij leveren met een systeemgarantie van 30 jaar een unieke propositie voor de bouw- en installatiewereld.” Het zeer complete systeem bestaat uit een gepatenteerde Collector Pan®. Hierin is een conventioneel PV-paneel voorzien van een absorber en ondergebracht in een geconditioneerde omgeving. “De pan ligt op het dak en heeft dezelfde vorm als de omliggende dakpannen”, verduidelijkt Jansen. “Zonne-energie wordt omgezet in elektrische stroom, en die slaan we op in een accu of geven we af aan het net. De zonnewarmte wordt afgegeven aan een boiler of ondergronds gebufferd voor later gebruik.” De warmte wordt afgegeven via de Harpoenbron®, een digitale warmteaardebron. “Hierdoor ontstaat een zichzelf regenererende warmtebron.”

Het product bevindt zich momenteel in een stadium van doorontwikkeling van prototype naar proof of concept. Jansen is positief gestemd over de toekomst. “Wij verwachten na de zomer op grote schaal met de productie te kunnen beginnen.”

Warmtezuil
“Om zo lang mogelijk van onze aarde te kunnen blijven genieten, willen wij een bijdrage leveren aan het verduurzamen van onze leefomgeving.” Deze tekst vindt u op de website van Solevo, een van de inzenders van de Lighthouse Award 2017. Het bedrijf helpt bij het maken van de juiste keuzes. “We analyseren, adviseren en realiseren. Resultaat is een comfortabel en energiezuinige woning of bedrijfsruimte.”

Voor de verduurzaming van de leefomgeving zijn maatregelen nodig, meent het bedrijf. Een van die maatregelen is de warmtezuil. Het voorstel dat is ingediend door Jan van Herpt, lid van departement Rivierengebied, houdt een experiment in om warmte op eenvoudige en kostentechnisch interessante wijze per woning op te bergen in de grond. “Dit gebeurt zonder dat milieuschade wordt aangericht aan het drinkwater.”
De warmtezuil is modulair opgebouwd uit dunwandige kanaalplaat van polypropyleen. Hij kan worden afgekoeld tot -0°C. De zuil heeft een lengte van 350 cm en een diameter van 50 cm en wordt rechtop tot 22 meter diepte in de bodem geplaatst, onder de grondwaterlijn. "Warmte, verkregen met behulp van solar-absorbers onder zonnepanelen, wordt vervolgens in de grond opgeslagen”, licht Van Herpt toe. “Tijdens het stookseizoen winnen we deze weer terug.”

Blue-heat elektrische verwarming
Jan van Herpt van Solevo BV zorgde samen met Toine Wassing, Managing director van Bluedec, voor de inzending van Blue-heat elektrische verwarming. Ook Wassing is lid van departement Rivierengebied.

“Het Blue-heat verwarmingssysteem is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag van verduurzaming van bestaande woningbouw”, lichten Van Herpt en Wassing toe. “Dit gebeurt zonder de binnenruimten te beschadigen.” Het product is volgens de inzenders zeer geschikt voor het na-isoleren van de in groten getale gebouwde woningen met houten vloeren. “Deze huizen worden hiermee op eenvoudige wijze voorzien van isolatie en aanvullende verwarming op basis van elektriciteit. Een bijzonder aspect is de opwekking van energie met behulp van zonnepanelen. “In combinatie met na-isolatie van de gevel met een R=5 kierdichting, HR++ beglazing en balansventilatie met warmterugwinning is Nul op de meter zeker bereikbaar.” De verwarming is inmiddels toegepast in een vrijstaande woning uit 1960.

Zonnepark de Vlaas
De regio energieneutraal maken. Dat is de doelstelling van Energyport Peeland (EPP) Om dit te bereiken is Zonnepark de Vlaas opgericht. “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”, is hun leus. Lid van departement De Peel-Maasvallei, Martien Bots van Bots Bouwgroep Liessel, diende het project in voor de Lighthouse Award 2017. “Het gaat hier om een zonnepanelenpark van vier hectare, met een omvang die Nederland nog niet kent”, licht hij toe. “In totaal zijn het 11.000 zonnepanelen/3Mwh voor particulieren en bedrijven. Zo kunnen ook locaties waar het niet rendabel is zonnepanelen te plaatsen gebruik maken van zonne-energie.”

Het zonnepark is ingebed in een groene long, vertelt Bots. Het gebied is ter beschikking gesteld door de gemeente Deurne. “Hiervan kunnen ook maatschappelijk betrokken partijen gebruik maken, zoals de ijsbaan-, de scouting- en de fietsclub. Op deze manier wordt het MVO-principe extra onderstreept.” EPP wil de bewoners van de regio maximaal laten participeren in het project. Daarom is er voor gekozen deelnemers te benaderen die in dezelfde of aangrenzende postcodegebieden wonen.

De coöperatie Energyport Peelland is circa vier jaar geleden opgericht en heeft inmiddels 150 leden. EPP wil energiebesparing en het produceren van groene energie bevorderen door middel van economisch verantwoord gebruik van zon, wind, biomassa en andere reststromen.


maart 2017


Inzenders Award 2017 zetten zich in voor een betere leefomgeving

Terug naar overzicht