Koninklijke erepenning

Vier voorstellen Lighthouse Award richten zich op kennisoverdracht

keet energitie.jpgCarl-peter Goossen.pngDe Groot.jpgkeet op marktplein.jpgPeter Linders.jpg
 
Een familiebedrijf, een pipowagen en twee inspirerende mannen. Ogenschijnlijk is er geen directe link. Ze hebben echter gemeen dat ze zich alle vier vol enthousiasme bezighouden met het overdragen van kennis en het verstrekken van informatie, met name op het gebied van innovatie en verduurzaming. Bovendien zijn ze allemaal voorgedragen voor de Lighthouse Award 2017.

“Binnen departement Assen was iedereen het er roerend over eens dat de onderneming van het lid Anita de Groot moet worden voorgedragen voor de Lighthouse Award 2017, vertelt secretaris Marco Dijsselhof namens het bestuur. “Het betreft hier De Groot Installatiegroep uit Emmen, een prachtig familiebedrijf dat in de afgelopen jaren fors is geëxpandeerd. Tevens staat het voor kwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Het is niet voor niets dat De Groot Installatiegroep onlangs is verkozen tot Drentse Onderneming van het jaar.”

Het bedrijf is in ruim 50 jaar uitgegroeid tot toonaangevende speler in de Nederlandse installatiebranche. De Groot Installatiegroep heeft onder meer de metrolijnen in Amsterdam geïnstalleerd. Ze hebben grote plannen en zijn zeer innovatief: “In de toekomst komen de onderdelen niet meer uit het magazijn, maar ze worden ter plekke met de 3D printer in de bus geprint en direct gebruikt”.

Qua kennisoverdracht loopt De Groot Installatiegroep behoorlijk voorop. Het bedrijf heeft een eigen visie op scholing: ‘Niet klagen maar doen’. “Ervaren monteurs worden speciaal getraind om jongeren op te leiden, en ook is een oud-docent van het ROC aangetrokken.” Er is nauw contact met verschillende scholen en er zijn zelfs plannen om een eigen school te zetten. “Het bedrijf zich ook in voor techniek bij vrouwen en het is mantelzorgvriendelijk.”

Op het gebied van duurzaamheid wordt niet alleen gepraat maar ook gedaan. Men test energiezuinige systemen en als ze werken, worden ze direct toegepast. ‘Verbeter de wereld begin met jezelf’ is hun motto. Het bedrijfspand in Hengelo is volledig CO2 neutraal en momenteel werken ze aan het CO2 neutraal maken van andere vestigingen.

Voorlopers
Peter Linders van het departement Den Bosch en Carl-peter Goossen van het departement Betuwe zijn voorgedragen voor de Lighthouse Award 2017 door hun eigen departement. Carl-peter is zelfs dubbel voorgedragen, ook door Den Bosch. De motivatie: “Het zijn voorlopers in energietransitie van onze gebouwde omgeving.”

Carl-peter Goossen van Bouwnext is een pionier op het gebied van energieneutraal bouwen, lichten de departementen toe. “Al vele jaren weet hij door zijn vakkennis en inspirerend enthousiasme ontwerpers, bouwers, brancheorganisaties en opdrachtgevers te overtuigen om op het gebied van de energieprestatie verder te gaan dan de eisen van het bouwbesluit, bij zowel nieuwbouw als renovaties.” Ook enkele leden van het departement Den Bosch zijn inmiddels door Carl-peter overtuigd en in 2016 betrokken geraakt bij het door hem opgezette initiatief De Nieuwe Aanpak in de Bouw: DNA in de Bouw.

Carl-peter heeft verder de kennis op het gebied van het passiefbouwen vanuit de Duitse bouwwereld geïmplementeerd in de Nederlandse bouwmethoden. “Hij heeft de Duitstalige PHPP-rekentool (mede)vertaald naar een Nederlandstalige versie. Sinds 2016 is de nZEB-rekentool (nearly Zero Energy Buildings) op de Nederlands markt verkrijgbaar en mogelijk zal dit de opvolger worden van de (verouderde) EPG-rekenmethode voor de EPC.”

Inspiratiebron
Peter Linders is vanaf 1990 actief als projectmanager, business developer, marketeer en ondernemer. Als voorzitter van de Branchevereniging Producenten Gepleisterd Bouwen en als bestuurslid van Platform Gevelisolatie en Stichting Garantiefonds Gevelsystemen was hij een van de kartrekkers van het congres AndersBouwen.nu. “Dit congres was de inspiratiebron om in 2012 de overstap te maken naar zelfstandig marktontwikkelaar.”

Inmiddels is hij actief als partner en initiatiefnemer van Kwartiermakers in de Bouw, KMIDB. Hij loopt voorop als kwartiermaker en aanjager van de Brabantse ambitie om 800.000 woningen in 2050 energieneutraal te krijgen. “Met als hoogtepunt de dealondertekening op 9 juli 2015, gaat hij verder werken aan de transitie van de provincie Brabant naar een ‘energie nul’.” Vanaf 2014 zit Peter in het kernteam van de bouw- en innovatie campus SPARK, dat de Lighthouse Award 2016 won. Sinds 2015 is hij lid van het kernteam van de Stroomversnelling. Als marktontwikkelaar sluit hij geregeld aan bij innovatieprogramma's, versnellingstafels en platformbijeenkomsten.

“Met recht kunnen we stellen dat Peter en Carl-peter personen zijn die een buitengewone bijdrage leveren aan de bouwsector. Hierbij is het verbeteren van de energieprestatie van gebouwen meer dan een technische ontwikkeling. Het is een ontwikkeling met een bredere maatschappelijke meerwaarde. Zij zijn de pioniers die de weg bereid hebben voor de energietransitie in de gebouwde omgeving die zich nu aan het voltrekken is. Dat is een Award waard”, aldus de departementen Den Bosch en Betuwe.

Pipowagen
De rijdende keukentafel in Rivierenland vertelt het verhaal over de verduurzaming van woningen op een laagdrempelige en speelse manier aan de hand van materialen en oplossingen die bewoners direct kunnen aanraken en beleven. Leden van departement Betuwe Saskia de Jong van DeJong&Verder en Egbert de Jong van JongZeeuw architecten&adviseurs dienden hun project in voor de Lighthouse Award 2017. “De Lekker Wonen Keet is een informatiekeet die inwoners van de tien gemeenten in de regio Rivierenland op ludieke wijze informeert over de mogelijkheden om energiezuinig te wonen”, lichten ze toe. “Als bewoner kan men in gesprek gaan met de aanwezige specialisten die alles weten over energiezuinig wonen. Ter plaatse kunnen zij een eerste inschatting of advies geven.”

Het gesprek vindt plaats in de keet – een pipowagen - aan de keukentafel. De keet is een omgebouwde schaftwagen. Hij is energiezuinig uitgerust met onder meer flexibele zonnepanelen, een zonneboiler en ledverlichting. De wagen is geheel zelfvoorzienend. Vanaf medio 2017 bezoeken bouw-, verbouwspecialisten en -adviseurs stadjes, dorpen en kleine kernen in de tien gemeenten om de aandacht te vestigen op mogelijkheden en kansen comfortabel te wonen met een lage energierekening. Het vervolggesprek wordt gepland aan de eigen keukentafel.

“De rijdende keukentafel versnelt het bereik en contact met inwoners. Hij fungeert als de motor en accelerator.” De Lekker Wonen Keet is een idee van Energitie. Dit bedrijvencollectief dat Saskia en Egbert oprichtten in 2016 brengt bedrijfsleven en bewoners in Rivierenland bij elkaar om koopwoningen te verduurzamen.

maart 2017


Vier voorstellen Lighthouse Award richten zich op kennisoverdracht

Terug naar overzicht