Koninklijke erepenning

Award-winnaar Cubicco blij met erkenning bouwsector

veranda-kl.jpgCubicco woning-1.jpgprijsuitreiking_lighthouse_039sm.jpgveranda-sm.jpg
 
Winnaar van de Lighthouse Award 2017 is Cubicco, een slim en innovatief modulair bouwsysteem van energie-neutrale en levensloopbestendige woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. “De glimlach ontstaat op het moment dat je voor de woning staat”, vertelt initiatiefnemer Randy Riteco. “Je ziet een pui die bijna gelijk is aan een eengezinswoning. Deze pui bestaat echter volledig uit glas.” Cubicco is een samenwerking van mensen uit de ICT, de ruimtevaart en de automotive. “En juist daarom is het zo leuk dat we de erkenning krijgen van mensen die hun sporen hebben verdiend in de bouw. Dat is heel belangrijk voor ons.”

Het initiatief ging zes jaar geleden van start aan de keukentafel bij Randy thuis. “Ik realiseerde me dat je achter in mijn tuin heel verscholen en veilig zit. Lekker in het groen; de buren zie je nauwelijks. Deze luxe gun ik iedereen. Gezinnen hebben vaak een voor- en achtertuintje, maar onze samenleving bestaat tegenwoordig uit een grote groep alleenstaanden. Binnenkort woont meer dan 40 procent alleen of met z’n tweetjes. En zij worden vaak gedwongen in de binnenruimte te leven. Het Franse balkon is al afgeschaft en een buitenruimte bestaat niet meer voor hen. Maar ook zij hebben behoefte aan daglicht, verbinding met de natuur en met de sociale omgeving.”

Die behoefte vindt niet alleen plaats op microniveau, maar ook op macroniveau, meent Randy. “Ik ben geen doemdenker, maar dat er iets aan de hand is met ons klimaat is wel duidelijk. Je merkt dat het weer extremer wordt. Cubicco is gemaakt om die extremen te doorstaan: sneeuwdruk zoals in de Alpen, horizontale en verticale neerslag, jutterend grondwater. Wat wij doen is de bodem constant maken. Dat is het zelfdragend frame van de woning. En dat maakt deze woning zo anders. Je bouwt hem boven de grond. Als er problemen ontstaan met het klimaat, moet je voor oplossingen zorgen.”

Betaalbaar
Het is belangrijk voor alleenstaanden en alleenverdieners dat de woning betaalbaar is, meent Randy. Hij wil echter geen concessies doen op het gebied van materiaalkeuze. “Er moeten topmaterialen worden gebruikt. Dat is ons uitgangspunt. De besparing waardoor je voordeliger kunt wonen, zit hem in de arbeid.” Een Cubicco-appartement is volgens Randy in 340 uur te bouwen. Een volledige woning staat in 640 uur. “Dat doe je op basis van een handleiding en een stukje begeleiding. Een zaag of hamer komt er eigenlijk niet meer aan te pas.”

De Cubicco-woning wordt volledig gemaakt uit een boom: planken voor de constructie en hout- en/of papiervezel voor de isolatie. “De buitenkant van de woning is iets bijzonders. Daar zit een jas omheen. Eigenlijk is dat heel logisch; wij dragen zelf ook een regen- of winterjas. De jas van deze woning bestaat uit boomschors.” De brede glazen pui speelt een belangrijke rol in het geheel. “Iedereen in de bouw is bezig met duurzaamheid, nul op de meter, energie-efficiency. Wij hebben dat als randvoorwaarde gesteld. Inclusief het comfort van het stuk daglicht dat zo belangrijk is en de overdekte buitenruimte. Dat is een serieus verschil.” Nul op de meter bouwen is geen probleem, vindt Randy. “Als je maar genoeg daglicht hebt of zonnepanelen op het dak. Uiteindelijk is de combinatie van optimaal comfort zonder energierekening het ideaalplaatje voor de 21ste eeuw.”

Cubicco wil niet alleen een slim ontwerp maken qua vierkante meters. “Het gaat ons erom dat je met een beperkt budget in combinatie met die beperkte vierkante meters zelfstandig en heel comfortabel kunt wonen”, knikt Randy. “Dat stukje is eigenlijk het sluitstuk voor ons qua glimlach. Alleenstaanden en alleenverdieners kunnen op deze manier – net als een traditioneel gezin - genieten van een betaalbare, prettige, veilige, duurzame omgeving. Dát is ons streven.”

Verrassing
Het winnen van de Lighthouse Award 2017 was een grote verrassing. “In Engeland, Amerika en het Caribisch gebied is Cubicco al succesvol. Twee jaar geleden hebben we de eerste gebouwen mogen neerzetten in Amerika, en op de Carribean bouwen we op het strand. Dat kan met name omdat we die extreme constructie hebben en voldoen aan de eisen zoals de natuur die daar stelt: orkanen, aardbevingen etc.”

In Engeland worden ‘affordable houses’ gebouwd. “Dat is voor een- en tweepersoonshuishoudens; tien procent van wat er nieuw gebouwd moet worden. In Engeland ligt expliciet een verzoek om daar invulling aan te geven. Voor ons is dit een goede reden om een aantal fabrieken op te starten in de UK, een in Amerika én een bij onze grote klanten op de Carribean. Daarom is het super fijn dat we nu ook in Nederland – daar waar we vandaan komen - dat stuk erkenning hebben gekregen van mensen die hun sporen hebben verdiend in de bouw. Bijkomend voordeel van het winnen van de Lighthouse Award 2017 is dat ook de aanvragen in Nederland hand over hand toenemen. En ook dat is uiteraard fantastisch!”

In dit filmpje vertelt Randy Riteco meer over Cubicco en licht Bas Moens van assemblagepartner Aan de Stegge toe waarom hij Cubicco nomineerde voor de Lighthouse Award 2017.

Kijk voor meer informatie op www.cubicco.nl


Award-winnaar Cubicco blij met erkenning bouwsector

Terug naar overzicht