Koninklijke erepenning

Geslaagde jaardag in Rotterdam omlijst door motivational speech

lhc-jaardag-rotterdam.jpg
 
De Wall Street Journal riep Rotterdam uit als coolste stad van Nederland. De krant verwijst naar de gele kubuswoningen, de Markthal met haar bijzondere plafond, het nieuwe Rotterdam Centraal Station en de toekomstige drijvende boerderij in De Nieuwe Maas. The New York Times zegt: “First-class architecture in the Netherlands’ second city”.

Koninklijke ontvangst door departement Rotterdam
Al deze gebouwen en architectuur vormden het décor van een zeer geslaagde jaardag in deze stad in transitie. Na een warme ontvangst door departement Rotterdam in het chique clubhuis van de Koninklijke Zeil- en Roeivereniging “De Maas” werden de leden getrakteerd op een ‘grand tour’ per bus langs architectonische hoogstandjes zoals de Markthal. De partners van de Lighthouse Club leden konden de stad ook nog eens vanaf het water bekijken door aan boord te stappen van de ‘Thalassa’ voor een rondvaart over De Maas.

Nieuw bloed
Naast het inspirerende programma is er ook tijd voor de ALV waarin de financiële en organisatorische verslaglegging over 2016 de revue passeert. Aansluitend is de Lighthouse Award uitgereikt met een mooie prijs voor Cubbico en eervolle vermeldingen voor Flex! en de warmtezuil van Solevo. Waar mede-bestuurslid Gerard Troost vorig jaar vertrekkend voorzitter Joost van Kimmenaede toesprak, wordt hij nu zelf toegesproken als vertrekkend voorzitter van de commissie ledenwerving door Toine van Casteren. Gerard Troost wordt opgevolgd door Ronald Gout van departement Stedendriehoek. Ook de voorzitter van het Lighthouse Fonds en mede-bestuurslid Henk van de Wiel geeft binnenkort het stokje over. Frans van der Put van departement West Brabant zal binnenkort zijn taken overnemen.

Nieuw geluid, nieuwe missie: Lighthouse 2.0.
Met de bestuurswisselingen sinds vorig jaar zit er een bestuur dat bijna volledig is vernieuwd. Dat betekent ook dat het tijd is voor een nieuw geluid en een nieuwe missie. Het eerste jaar van Toine van Casteren als nieuwe voorzitter zit erop. Onder de vorige voorzitter zijn de banden tussen het landelijk bestuur en departementen hechter geworden, met als doel de afstand te verkleinen en de faciliterende rol richting de departementen te versterken. Toine en zijn bestuur zetten deze koers graag door, maar roepen de departementen ook op te investeren in het werven van meer jonge leden, meer dames, meer leden vanuit overheden en meer diversiteit in het algemeen. ‘De bouwsector en daarmee de Lighthouse Club vergrijst. Ondertussen staat de sector, de LHC en haar leden voor vele uitdagingen zoals meer indringende rol van technologie en digitalisering en de noodzaak van verduurzaming. Meer diversiteit, verjonging en samenwerking binnen de vereniging is nodig om op creatieve wijze antwoorden te vinden op actuele vraagstukken’, aldus Toine van Casteren. De inzendingen voor de Lighthouse Award onderstrepen de creativiteit die ontstaat door slim samen te werken en nieuwe technologie toe te passen. De departementen worden uitgedaagd om actief te werken aan het aantrekken van jonge ‘high potentials’. Dit inspireerde het oudste ere-lid al direct om zijn kleinzoon daarvoor te benaderen.

Lighthouse Club heeft ‘goud’ in handen
Tijdens het diner was er een mooie, bevlogen speech van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Hij vertelde gepassioneerd over de kansen en uitdagingen die de recent gelanceerde Bouwagenda biedt voor de Bouwsector. Hans Treurniet, voorzitter van departement Rotterdam keek terug op een bijzonder geslaagde dag. Nieuwe technologie biedt veel ruimte aan nieuwe vormen van communicatie en het makkelijk delen van kennis en inzichten. Toch blijft het ‘live’ ontmoeten van elkaar enorm belangrijk. Oude en jonge leden discussieerden geanimeerd met elkaar. Het bestuur werd nog op het hart gedrukt door een van oudste leden om vooral ook meer te gaan doen met social media. Dit laat zien dat de jaardag een mooie traditie is waar verschillende generaties elkaar ontmoeten en een dialoog voeren over actuele zaken. De gasten werden nog getrakteerd op een heuse motivational speech door Toine van Casteren. Zijn vurige pleidooi voor een nieuw samenwerkingsmodel in de sector die nodig is om maatschappelijke uitdagingen op te lossen in de gebouwde omgeving werd met enthousiasme ontvangen. ‘De Lighthouse Club en haar leden hebben met elkaar ‘goud’ in handen om deze uitdagingen te helpen oplosssen. Alle bloedgroepen van de bouw en aanverwante sectoren zijn vertegenwoordigd binnen de Lighthouse Club. Goud kan platinum worden als we de diversiteit en een balans van jong en oud weten vast te houden.’

Geslaagde jaardag in Rotterdam omlijst door motivational speech

Terug naar overzicht