Koninklijke erepenning

Inschrijvingen Lighthouse Award tonen innovatiekracht

innovatie.png
 
Niet alleen de bouwwereld, maar de hele maatschappij verandert in een razend tempo. Er is creativiteit voor nodig om op deze ontwikkelingen in te spelen en nieuwe technologieën optimaal in te zetten. Dat het de bouw- en vastgoedsector niet aan innovatiekracht ontbreekt, blijkt wel uit de vele inschrijvingen voor de Lighthouse Award 2018.

De volgende 5 inschrijvingen zijn mooie voorbeelden van product-, proces- en sociale innovatie in de sector: een daglichtsysteem met het effect van echt daglicht, een accelerator voor innovaties in bouw en vastgoed, een indrukwekkend innovatieve funderingsmethode, een gebouwbeheersysteem voor ‘Integration of Things’ en een even functionele als innovatieve parkeergarage.

Coelux daglichtsysteem
CoeLux® daglichtsystemen bootsen natuurlijk zonlicht vrijwel exact na in ruimtes zonder daglicht. Natuurlijk (zon-)licht verbetert de stemming, vermindert stress en bevordert ontspanning. Studies tonen aan dat het met nanotechnologie ontwikkelde licht van de CoeLux® vergelijkbare effecten heeft. De vormgeving past bij de beleving: alsof je kijkt naar een strakblauwe lucht met zonnestralen. Het daglichtsysteem heeft daardoor ook een ruimtelijk effect, het breekt een afgesloten ruimte als het ware open. Door zijn geringe hoogte is het zeer geschikt voor bijvoorbeeld kelders of inbouw in systeemplafonds. Zola B.V. is de Nederlandse distributeur van CoeLux® daglichtsystemen.

Accelerator voor de bouw en vastgoed
Holland ConTech & PropTech ondersteunt innovatieve startups in groei naar de scale-up fase. Dit is de eerste accelerator die zich specifiek richt op de bouw en vastgoed, met een 1 op 1 maatwerkprogramma. Op basis van de key performance indicators van het bedrijf worden plannen gemaakt en begeleid door speciaal geselecteerde mentors. De startups investeren 5% van de omzetgroei en dus géén aandelen, wat vaak risicovol is voor startende ondernemers. Maar het meest unieke is het revolverende karakter: na de opstartperiode blijven partijen actief bij het programma betrokken. Het doel van de accelerator is niet om winst te maken, maar om de sector te vernieuwen.

Drukpaal: indrukwekkend funderen
Drukpaal is een innovatieve en eenvoudige funderingsmethode: hoogwaardige prefab palen worden door een hydraulische funderingsmachine de grond in gedrukt. Zonder trillingen, geluidsarm en afvalvrij. Dat maakt Drukpaal geschikt voor (binnenstedelijke) gebieden waar heien geen optie is. Het systeem is betrouwbaarder dan in de grond gevormde palen. Het drukken van betonpalen is nieuw in Nederland, maar een beproefde oplossing in Azië. Een real-time display en dataregistratie geven bovendien zekerheid over het draagvermogen van elke afzonderlijke paal. Drukpaal is het resultaat van een samenwerking tussen palenproducent IJB en fabrikant van sondeermachines A.P. van den Berg.

bGrid Smart Building Solution
bGrid® is een innovatief smart building netwerk voor ‘Internet of Things’ oplossingen in gebouwen. Het draadloze netwerk meet temperatuur, licht, luchtvochtigheid, geluid en CO2. Daarnaast lokaliseert het mensen of goederen tot op 1 meter nauwkeurig. Het systeem kan alle installaties in een gebouw aansturen: van licht- en klimaatsystemen tot het koffieapparaat. Bovendien analyseert en monitort het systeem de verzamelde data. bGrid® is te gebruiken met elke beschikbare smart building app, of met zelf ontwikkelde applicaties om het gebouw slim uit te lezen en aan te sturen. Net als een smartphone zijn gebouwen nu op afstand te updaten en te beheren met apps op maat van de gebruiker.

Ondergrondse parkeergarage Lammermarkt, Leiden
Onder de Lammermarkt in het centrum van Leiden zijn 525 parkeerplaatsen gerealiseerd in een maar liefst 22 meter diepe parkeergarage. JHK Architecten tekende voor het ontwerp, waarin functionaliteit en bouwwijze mooi samenkomen. De cilindrische vorm maakt de parkeergarage gebruiksvriendelijk en het compacte volume minimaliseert de overlast voor de omliggende monumentale gebouwen. Dit vroeg om een extreem diepe onderwaterbetonconstructie (de diepste van West-Europa). De parkeergarage is innovatief op het gebied uitvoeringstechniek, omgevingsmanagement én samenwerking. Ambitie is het kernwoord in dit project. De Gemeente Leiden koos daarom voor een geïntegreerd contract met de combinatie Dura Vermeer BESIX, voor ontwerp, bouw en onderhoud.


Inschrijvingen Lighthouse Award tonen innovatiekracht

Terug naar overzicht