Koninklijke erepenning

Duurzaamheid belangrijk thema bij inschrijvingen Lighthouse Award 2018

Duurzaam2.png
 
Duurzaamheid is een hot-issue in de bouw- en vastgoedsector. Zeker nu de overheid inzet op een volledig circulaire economie in 2050. Er moeten in de bouw en de gebouwde omgeving nog flinke stappen gemaakt worden om dit te bereiken. Maar uit de inschrijvingen voor de Lighthouse Award 2018 blijkt wel dat hier hard aan gewerkt wordt.

Vrijwel alle 21 inschrijvingen hebben met duurzaamheid te maken: van energiebesparing, tot hergebruik van materialen of gebouwen. Van de onderstaande 6 inschrijvingen is duurzaamheid zelfs het belangrijkste kenmerk: een spaardouche, energieneutrale appartementen met dezelfde woonlasten, asfalt uit wc-papier, een gelijkstroomnetwerk in een energieneutraal gebouw, een koelinstallatie die zeewater gebruikt en natuurlijke airconditioning.

Upfallshower
De Upfallshower is een spaardouche die tussen de 70 en 90% water, energie en afvalwater bespaart. Dit zorgt voor een EPC-verlaging tot 0.18 en een gemeten KIWA-efficiency van 70%. Het systeem vangt douchewater op en pompt het rond. Het water wordt gefilterd en gereinigd met Philips UV. Continu wordt een klein beetje schoon warm water toegevoegd, zo blijft het water schoon en op temperatuur. Door de forse besparing op energie voor warm water, helpt de Upfallshower huizen all-electric te maken. De douche is bedacht door René Betgem en wordt gemaakt door Xenz in Dronten.

Woonlasten neutraal renoveren
Een 55 jaar oude flat in Assen wordt volledig energieneutraal gerenoveerd. Dat wordt gefinancierd met het Asser servicekostenmodel: de woonlasten gaan niet omhoog, maar de kosten worden verrekend in de servicekosten én met de besparing op energielasten en toekomstig onderhoud. De Verenigingen van Eigenaren sluit voor het benodigde bedrag een objectgebonden lening af van 30 jaar. Zo’n lenig is alleen mogelijk als ook de renovatie is gegarandeerd met een Meerjarenonderhoudsbegroting van 30 jaar. Dat is Renolution en BouwNext gelukt met een renovatie tot een Nearly Zero Energy Building. Ze gaan dit concept nu in heel Nederland uitzetten, te beginnen met 400 VvE’s (8000 appartementen) in Rijswijk en Den Haag.

VAZENA
Het project Van Zeefgoed naar Asfalt (VAZENA) haalt uit afvalwater van rioolwaterzuivering een grondstof voor de wegenbouw. Deze grondstof, genaamd Recell®, bestaat voornamelijk uit de cellulose van wc-papier. Recell® is een duurzaam alternatief voor de standaard afdruipremmers in asfalt. Dit duurzame asfalt is al in verschillende projecten succesvol toegepast. Het VAZENA-project is een mooie samenwerking dus tussen overheden en het bedrijfsleven. De betrokken ketenpartners zijn: Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, KNN Cellulose, STOWA, civiele aannemers Jansma en Roelofs en Esha Infra Solutions.

PULSE
PULSE (een acroniem van Practise, Unite, Learn, Share & Explore) is een nieuw onderwijsgebouw van de TU Delft. PULSE wordt het eerste energieneutrale gebouw op de campus. Het krijgt onder andere zonnecellen op het dak, warmtekoudeopslag in de bodem. Bovendien is het uitgerust met een gelijkstroomnetwerk (DC-net), een primeur in de utiliteitsmarkt. Mobiele telefoons, laptops en ledverlichting draaien op gelijkstroom. Het onderwijsgebouw PULSE heeft straks dus geen trafo ’s nodig. Gevolg: besparing in materiaal en eenvoudiger beheer. Voor dit revolutionaire DC-net is nauw samengewerkt met de research- en onderwijsgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft.

OWAC systeem
OWAC® is een acroniem voor Ocean Water Assisted Cooling en dat omschrijft precies wat het is. Dit geheel nieuwe type koelinstallatie maakt gebruik van zeewater om te koelen. In plaats van heel diep koud water op te pompen, wordt water op een diepte van slechts 1- 1.5 meter opgepompt. Tevens is het de ontwikkelaars, Tony van Sprang van Omega Engineering, gelukt om het zeewater te ontdoen van alle corrosieve eigenschappen. Met het OWAC systeemwordt het rendement van het koelproces verdrievoudigd. De terugverdientijd van grotere installaties is ongeveer 3 jaar. Het koelsysteem is speciaal ontwikkeld voor tropische klimaten, waar zowel water- als energiekosten hoog zijn.

Earth, Wind & Fire
Eind 2018 opent het energieneutrale Hotel BREEZE zijn deuren. Het eerste gebouw in de wereld met Earth, Wind & Fire - Natuurlijke Airconditioning. Er worden geen ventilatoren en luchtbehandelingskasten gebruikt, maar het hele gebouw is ontworpen als ‘klimaatmachine’ en maakt gebruik van de omgevingsenergie in aardmassa, wind en zon. De drie belangrijkste elementen zijn:
- De Klimaatcascade voor natuurlijke toevoer en conditionering van ventilatielucht;
- De Zonneschoorsteen voor natuurlijke afzuiging van lucht en oogsten van zonne-energie;
- Het Powerdak voor energieopwekking met windturbines.
Het Earth, Wind & Fire concept verslaat de strengste Europese norm voor energiegebruik met een factor tien. Het concept is tussen 2007 en 2012 als promotieonderzoek ontwikkeld als joint venture van de TU Delft en TU Eindhoven en afgesloten met de promotie van de hoofdonderzoeker B. Bronsema in 2013 aan de TU delft.


Duurzaamheid belangrijk thema bij inschrijvingen Lighthouse Award 2018

Terug naar overzicht