Koninklijke erepenning

Innovatieve samenwerking terugkerend thema bij Lighthouse Award 2018

 
De wereld wordt complexer en sneller. Het vraagt steeds meer specialismen om hierop in te spelen. Tegelijkertijd wordt een integrale benadering steeds belangrijker. Je kunt het niet meer met één specialisme af. Om echt meerwaarde te creëren voor de klant, de gebruiker of de maatschappij is het noodzakelijk om elkaar op te zoeken en kennis te bundelen.


De volgende vijf inschrijvingen voor de Lighthouse Award 2018 richten zich op innovatieve samenwerking: een systeem dat informatie over bouwdelen ‘on the spot’ toegankelijk maakt, een campusterrein gericht op duurzaamheid en circulariteit, een koppeling tussen softwarepakketten en websites van leveranciers, een geautomatiseerd platform voor het hele transactieproces van woningen en een bouwcampus die open innovatie stimuleert en faciliteert.

Data on the spot
Data on the spot van Chip it all, maakt informatie over gebouwonderdelen direct, op locatie, beschikbaar. Tijdens of na de bouw wordt een chip aangebracht. Aan deze chip zijn alle gegevens over het product of bouwdeel gekoppeld, zoals het materiaal, de afwerking, maatvoering, normering, leverancier en het onderhoud. De chip kan met de meeste smartphones worden uitgelezen. Zo is de informatie altijd en voor iedereen toegankelijk. Het systeem geeft automatisch aan wanneer onderhoud of vervanging nodig is. En ook schade of een gebrek kan via de chip gemeld worden. Met Data on the spot zijn gebouwonderdelen in hun hele levenscyclus traceerbaar. Niet alleen controle en onderhoud, maar ook hergebruik wordt hierdoor makkelijker en efficiënter.

Energiecampus Leeuwarden
De Energiecampus Leeuwarden is een corporate campusterrein dat groene energie levert voor eigen gebruik en de stad Leeuwarden. Een plaats waar vroeger afval gestort werd, wordt nu het toonbeeld van duurzaamheid. De campus is dé locatie voor partijen om kennis te delen. Nieuwe duurzame technologieën worden hier ontworpen, gemaakt, geëtaleerd en vermarkt. Energiecampus Leeuwarden is volop in aanleg. De oude N31 wordt 100% circulair hergebruikt in de nieuwe infrastructuur van het campusterrein. Energiecampus Leeuwarden is straks een broedplaats voor gelijkgestemden uit het bedrijfsleven en onderwijs, gericht op innovatie, duurzaamheid en circulariteit.

Pdrie
Pdrie koppelt websites van leveranciers en softwarepakketten van bouwprofessionals. Iedere werkvoorbereider, calculator, projectleider of inkoper kan hierdoor realtime in zijn eigen softwarepakket producten zoeken op websites van toonaangevende leveranciers. Zij hebben direct toegang tot het volledige assortiment, actuele voorraad- en prijsinformatie, uitgebreide productinformatie en alternatieven. Dit maakt het (digitale) bestelproces sneller en nauwkeurig en zorgt voor tijd- en kostenbesparingen. Pdrie is een samenwerking tussen Raab Karcher en Admicom. Omdat zij geloven in open innovatie, kan deze koppeling door iedereen geïmplementeerd worden.

OSRE WoningDossier
Het OSRE WoningDossier is een platform voor geautomatiseerd verkopen en verhuren van woningen. Het digitaliseert de hele workflow: van inschrijving van kandidaten tot het tekenen van de contracten. Dat bespaart vastgoedprofessionals tot wel 70% tijd. Het OSRE WoningDossier verzamelt het hele transactieproces in één platform, waarin alle betrokkenen samenwerken. Een transactie is met een paar muis klikken rond en aansluitend verhuren van woningen is eenvoudiger. Het proces is niet alleen efficiënter, maar ook veiliger. Met het OSRE WoningDossier voldoen vastgoedprofessionals direct aan alle eisen van de Europese privacywetgeving.

De Bouwcampus
De Bouwcampus in Delft stimuleert en faciliteert open innovatie. Het is een plek, een netwerk én een werkwijze om innovatie in de bouwsector te versnellen en andere vormen van samenwerken te stimuleren. De Bouwcampus is een neutrale ontmoetingsplek waar opdrachtgevers, opdrachtnemers en kennisinstellingen samen zoeken naar innovatieve oplossingen voor vraagstukken op het gebied van leven, wonen en werken. Door partijen die gezamenlijk het verschil kunnen maken in een vroeg stadium bij elkaar te brengen, wordt optimaal gebruikgemaakt van bestaande kennis en tools: pre-concurrent, out-of the box en op basis van gelijkheid.


Terug naar overzicht