Koninklijke erepenning

De transitie van flat Ellen wint Lighthouse Award 2018

DSC_2539.jpg
 
De transitie van de flat Ellen volgens het ‘Asser servicekostenmodel’ is de winnaar van de Lighthouse Award 2018! Met deze Award worden buitengewone bijdragen aan ontwikkeling van de bouw- en vastgoedsector jaarlijks beloond. “De eigenaar-bewoners van de flat wonen straks in een energieneutraal huis, zonder dat ze hier een cent extra voor betalen. Dit innovatieve financieringsmodel kan als voorbeeld dienen voor VvE’s in heel Nederland”, licht de jury de keuze voor de winnaar toe. De Energiecampus Leeuwarden en de Upfallshower kregen een eervolle vermelding.

De Lighthouse Award 2018 is op 19 april in Leeuwarden uitgereikt, op de Jaardag van de Lighthouse Club Nederland. Bouwnext en Segon namen daar de Award in ontvangst. “Dit project is bijzonder omdat het is gelukt om het financiële- en technische kader in elkaar te schuiven”, aldus de trotse winnaar. “De rente en aflossing zijn kleiner dan of gelijk aan de besparing op onderhoud en energieverbruik”.

“Het systeem betaalt zichzelf. Dat overtuigt bewoners en banken om in te stappen. Daarnaast loopt de financiering niet via de bewoners, maar via de VvE”. Het is dus objectgebonden: bij een verhuizing neemt de nieuwe bewoner de financiering over via zijn servicekosten. “Daarom kun je het grootschalig uitrollen en wordt woonlasten neutraal financieren een optie in heel Nederland.”

De jury prijst daarnaast de samenwerking tussen de verschillende partijen: “VvE’s staan de komende jaren voor een grote verduurzamingsopgave. Deze opgave is niet eenvoudig, daar zijn veel verschillende partijen voor nodig, zoals banken, juristen, bouwers en installateurs. De renovatie van de Flat Ellen is een mooi voorbeeld van succesvolle samenwerking.”

Eervolle vermeldingen voor Energiecampus Leeuwarden en Upfallshower
De Energiecampus Leeuwarden is een corporate campusterrein dat groene energie levert, circulair gebouwd wordt én een broedplaats is voor nieuwe duurzame technologieën. De jury prijst vooral het lef van de initiatiefnemers Oosterhof Holman en Ekwadraat: “De Energiecampus wordt gerealiseerd op een oude vuilnisbelt. Een gedurfde keuze.”

De Upfallshower is een spaardouche die tussen de 70 en 90% water, energie en afvalwater bespaard. De douche is bedacht door René Betgem en wordt gemaakt door Xenz in Dronten. De Upfallshower is volgens de jury niet alleen duurzaam en innovatief: “De gebruiker hoeft ook niets aan comfort in te leveren. Bovendien is de douche toepasbaar in nieuwbouw én renovatie. Daarom kan de Upfallshower een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming waar we voor staan.”

Jury Lighthouse Award 2018
De jury van de Lighthouse Award 2018 beoordeelde de inzendingen onder andere op maatschappelijke relevantie, innovativiteit, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en lef. De jury bestond uit Marjet Rutten, innovator en publiciste in de bouw-, vastgoed- en installatiewereld, Randy Riteco, directeur/eigenaar van Cubicco en de winnaar van de Lighthouse Award 2017. Cees van der Meer, bestuurslid van het Lighthouse Fonds en Harmen de Haas, lid van het Lighthouse Club Departement Friesland.

De Lighthouse Award is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Het doel is mensen, op regionaal en landelijk niveau en vanuit de hele sector, met elkaar te verbinden en aan te zetten tot duurzame innovatie. Deze keer is de Lighthouse Award uitgereikt in Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van 2018. Cultuur is niet het doel, maar het middel van het culturele jaar, dat in het teken staat van dromen najagen door kruisbestuiving. Dat thema past helemaal bij het doel van de Lighthouse Award.

Klik hier voor de foto's

De transitie van flat Ellen wint Lighthouse Award 2018

Terug naar overzicht