Koninklijke erepenning

Feyenoord City

foto feyenoord.jpg
 
Op donderdag 1 november hebben de departementen Rijnmond, ’t Groene Hart van Holland en Drechtsteden een interdepartementale bijeenkomst gehouden.
Als de drie departementen geografisch worden bezien, ligt het centrum van de drie in Rotterdam. Het gekozen thema was dan ook snel gevonden: Feyenoord City.
Locatie De Kuip viel 3 weken voor datum af omdat Feyenoord moest ‘bekeren’ tegen ADO Den Haag.
En zo bestond het dat we het over Feyenoord City hadden in de Ridderzaal van stadion Het Kasteel van stadsrivaal Sparta.
Eén voor één druppelden de leden binnen, want het bleek ook de avond van een filerecord te zijn.


Het thema werd afgetrapt door Wilco Verhagen, namens de gemeente Rotterdam uitgeleend aan de projectgroep Feyenoord City.
Hij sprak met name over de belangen voor Rotterdam om de gebiedsontwikkeling tot stand te krijgen. Want Feyenoord City is veel meer dan een stadion;
het moet een enorme impuls bieden aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) waar bijna 200.000 mensen wonen, en dit stadsdeel mee te nemen in de vaart der volkeren.
Zijn verhaal werd gevolgd door Max Scherer van architectenbureau OMA, die uiteen zette op welke wijze men invulling denkt te kunnen gaan geven aan deze gebiedsontwikkeling.
Woningen, winkels, parken, de kade inzetten als boulevard en stadsstrand, en oh ja, er komt ook nog een voetbalstadion in het gebied.
Tot slot vertelde Johan Wakkie hoe hij de geesten rijp heeft gemaakt om de gebiedsontwikkeling te omarmen, door een brede maatschappelijke visie neer te leggen.
In Rotterdam zuid is het percentage werkzoekenden aanmerkelijk hoger dan in de rest van Rotterdam/Nederland, eet men minder gezonde voeding en wordt er minder gedaan aan sport en cultuur.
In een enthousiast betoog toonde hij aan hoe het één zich tot het ander verhield; meer bewegen is goed voor de hersenen, wat de kans op een baan doet toenemen.
Het nieuwe stadion van Feyenoord moet daarin het middel zijn om deze doelen te bewerkstelligen, en niet een doel op zich.

Na afloop werd er in de gezellige ambiance van Het Kasteel nog nagepraat en kennis gemaakt met de andere departementsleden.


Feyenoord City

Terug naar overzicht