Koninklijke erepenning

Verschillende duurzame invalshoeken bij eerste inschrijvingen Lighthouse Award

eerste-inschrijvingen.jpgSkygarden.jpg
 
De inschrijvingen voor de Lighthouse Award 2019 zijn binnen! Alle aangemelde innovaties houden natuurlijk verband met het thema van dit jaar: klimaat(neutraal) en de toekomstbestendigheid van de leefomgeving. Binnen dit kader blijkt er echter nog veel ruimte voor creativiteit en hele verschillende invalshoeken.

Bij de eerste vier geselecteerde inschrijvingen vinden we een paviljoen van gekweekte materialen, groene bouwhekken, een aardbevingbestendig passief gebouw, maar ook een innovatieve technologie voor efficiënter gebruik van kantoorgebouwen.

Groene Bouwhekken
Ze vergroenen de bouwplaats, verminderen de overlastervaring en creëren kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Groene Bouwhekken zijn de ideale combinatie tussen functie (bescherming en afzetting) en een natuurlijke uitstraling (hout en planten). Het watergeven door een sociale werkplaats zorgt voor maatschappelijke betrokkenheid rondom de bouwplaats.

Sky Garden
De ‘Sky garden’ is het eerste gekweekte paviljoen ter wereld. De wanden bestaan uit myceliumcomposiet: een restproduct van de oesterzwamteelt met goede akoestische en brandwerende eigenschappen. Dit bijzonder innovatieve materiaal is vastgegroeid aan houten buitenwanden. Het vergaderpaviljoen is een showcase voor circulair en biobased bouwen met gekweekte panelen, akoestische tegels en lampen, circulair vilt en grafeenverf. Extra bijzonder is dat deze experimentele bouwmaterialen zijn toegepast in de risicomijdende omgeving van een ministerie.

Bentismaheerd Beijum
Aan de Bentismaheerd in het Groningse Beijum is een duurzaam en aardbevingbestendig gebouw gerealiseerd. Het biedt ruimte aan 24 appartementen in de sociale huursector, 24 zorgappartementen voor bewoners met een verstandelijke beperking en 1400m2 kantoorruimte voor de gemeente Groningen en een buurtcentrum. In dit aardbevingsgebied is metselwerk vanwege scheurvorming niet wenselijk. Ecoshapes (prefab stucvormen op basis van minerale componenten) maken de uitstraling toch warm en uitnodigend. Een passief gebouw is op deze schaal daarnaast uniek in Nederland.

Officelynq
Officelynq legt met een draadloos SMART-sensornetwerk een link tussen werknemers onderling en een kantoorpand. Met de Officelynq App vinden kantoorgebruikers zonder zoeken werkplekken, spreekkamers en collega's. Daarnaast helpt het systeem met sturing van gedrag. Zo worden het kantoorpand én de productiviteit van de medewerkers geoptimaliseerd. In Nederland gebruiken we effectief zo’n 50% van de totale kantoorcapaciteit. Het delen en beter gebruiken van onze gebouwen, bespaart een hoop geld, energie en ruimte. Door minder reizen vermindert ook de CO2 uitstoot.

Verschillende duurzame invalshoeken bij eerste inschrijvingen Lighthouse Award

Terug naar overzicht