Koninklijke erepenning

Inschrijvers Lighthouse Award slaan bruggen

bruggen-slaan.jpg
 
Bij de volgende drie inschrijvingen voor de Lighthouse Award 2019 draait alles om bruggen. Letterlijke, maar ook figuurlijke bruggen: bijvoorbeeld tussen theorie en praktijk, tussen energiebesparing en circulariteit of tussen duurzaamheid en (binnen)comfort.

Aan bod komen een biocomposiet fietsbrug uit vlas en hars, de intelligente kantoor assistent Claire die harde waarnemingen koppelt aan soft data voor een optimaal welzijn van werknemers en een volledig circulaire én energieneutrale brugbediencentrale.

Drive: Biocomposiet Fietsbrug
De oude brug over het Friese Van Harinxmakanaal wordt vervangen. De nieuwe asymmetrische draaibrug bestaat voor circa 80% uit biobased materiaal. Biocomposiet, op basis van vlas en hars, is een veelbelovend materiaal voor brugdekken als primaire draagconstructie. Dit materiaal is nog nooit eerder op deze schaal toegepast. De fietsbrug zet aan tot verdere ontwikkeling van biocomposieten in de weg- en waterbouw. De provincie Fryslân stimuleert met het project Drive niet alleen haar eigen hoge circulaire ambitie, maar ook circulariteit in kennisontwikkeling: samen met het onderwijs werken ze aan een duurzame maatschappij.

Clairify
Claire en het geavanceerde systeem achter haar, is de eerste intelligente online kantoor assistent die het welzijn van werknemers vooropstelt. Aangesloten op sensoren en gebouwsystemen doet Claire op de achtergrond, op het juiste moment aanpassingen om het binnenklimaat te optimaliseren. De waarnemingen van de sensoren worden aangevuld met soft data uit enquêtes met medewerkers. Zo kan goed beoordeeld worden wat het meest van belang is voor hun welbevinden. Aan de hand van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en voorspellende analyses wordt deze data gekoppeld aan productiviteit, welzijn, ziekteverzuim en financiële waarden. Zo levert Claire een duurzame bijdrage aan het creëren van gezonde werkomgevingen.


Brugbediencentrale Heerhugowaard
De Brugbediencentrale in Heerhugowaard is het meest duurzame gebouw van de Provincie Noord-Holland. In het energieneutrale en volledig circulaire ontwerp zijn constructie, installaties, schil en afbouw van elkaar gescheiden en gemaakt van herbruikbare grondstoffen. In de betonnen plint van het gebouw is het steunpunt voor wegonderhoud gevestigd. De brugbediencentrale, waar ruim 40 bruggen en sluizen op afstand worden bediend, bevindt zich in het opgetilde, uitkragende volume. De overstekken beperken, samen met een dichte zuidgevel en zonwerende elementen, de toetreding van zonnewarmte. Daklichten en vides maken de lichttoetreding toch maximaal. De isolatie van de schil is hoog en de installaties zijn energiezuinig. Door zijn zichtbare duurzame maatregelen en hoge GPR-score van 9,15 punten heeft het gebouw een belangrijke maatschappelijke voorbeeldfunctie.

Inschrijvers Lighthouse Award slaan bruggen

Terug naar overzicht