Koninklijke erepenning

Genomineerden Lighthouse Award 2019 tonen: Toekomstbestendige leefomgeving vraagt om intensieve samenwerking

lhc.jpg
 
De genomineerden van de Lighthouse Award 2019 zijn bekend! De jury beoordeelde de inzendingen op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking.

Een aantoonbare relatie met de thema’s ‘klimaat(neutraal)’ en ‘toekomstbestendigheid’ zijn daarbij leidend. De winnaar wordt op 5 april bekendgemaakt, tijdens de voor iedereen toegankelijke Awarduitreiking van de Lighthouse Club op de Neeltje Jans in Zeeland.

De Lighthouse Award is dé prijs voor bijzondere bijdragen aan sectorbrede ontwikkeling en verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. Geen overbodige luxe, zeker nu het Planbureau voor de Leefomgeving heeft berekend dat het Klimaatdoel van de overheid in het huidige tempo waarschijnlijk niet wordt gehaald. De drie finalisten van de Lighthouse Award 2019 tonen het belang van sectorbrede samenwerking bij thema’s als toekomstbestendigheid, klimaatadaptatie en circulariteit.

Carl-peter Goossen, jurylid en winnaar van de Lighthouse Award 2018, maakt de drie genomineerden bekend. Bekijk hier het filmpje.

Sky Garden
Sky garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld. De wanden bestaan uit myceliumcomposiet van hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium. Dit restproduct van de oesterzwamteelt heeft zeer goede akoestische en brandwerende eigenschappen. Sky Garden bestaat verder uit gekweekte akoestische panelen en lampen, circulair vilt en verf van grafeen en kalk. Innovatieve plantsystemen zorgen voor een optimale luchtkwaliteit. Gezamenlijk maken deze experimentele materialen het paviljoen tot een showcase voor circulair en biobased bouwen.

Volgens de jury zit de innovatiekracht van Sky Garden vooral in het totale ontwerp: “Verschillende, ook al bestaande, biobased elementen zijn samengebracht tot een vitale werkplek met een gezond en fijn binnenklimaat.”

Drive: Biocomposiet Fietsbrug
De nieuwe fietsbrug over het Friese Van Harinxmakanaal is gemaakt van 80% biobased materiaal. Het brugdek, met een totale lengte van 66 meter en een beweegbare, vrije overspanning van 22 meter, is van biocomposiet op basis van vlas en hars. Dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast: een stimulans voor het gebruik van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Met het project Drive werkt de provincie Fryslân niet alleen aan haar eigen circulaire ambitie, maar ook aan circulariteit in kennisontwikkeling door samenwerking met het onderwijs.

De jury prijst het lef van de provincie Friesland om op deze schaal met een nieuw materiaal aan de slag te gaan. “Er liggen veel experimentele ontwerpen en materialen op de tekentafel, maar hier wordt het ook echt toegepast in een groot project. Dat kan alleen met een integraal projectteam en door goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.”

Ocean Wave Power Station
Ocean Wave Power Station (OWPS) zoekt een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit deining. De min of meer continue lange golfbeweging op de oceaan zijn een interessante energiebron, omdat het veel minder afhankelijk is van wind dan bijvoorbeeld windturbines. Daarnaast heeft het een veel hogere energiedichtheid. Een groep visionaire maritieme ingenieurs werkt op dit moment aan een eerste, octrooivrij, prototype, in de overtuiging dat golfenergie binnenkort een waardevolle aanvulling is op de bestaande mix van hernieuwbare energiebronnen.

De jury vindt het vooral mooi hoe het Oceaan Wave Power Station bestaande middelen gebruikt, koppelt en verbetert. “Oude materialen, zoals boorplatforms of tankers krijgen een nieuw duurzaam doel. Deze innovatie is wereldwijd interessant en kan in de toekomst verder worden uitgebreid, zelfs tot hele steden op het water.”

Prijsuitreiking
In de komende weken presenteren krijgen de drie finalisten zich in een korte film. Houd de Lighthouse YouTube en LinkedIn in de gaten voor deze presentaties. Op 5 april de Lighthouse Award 2019 uitgereikt door de vijfkoppige vakjury die de bouw-, vastgoed, infra- en installatiesector breed vertegenwoordigt:

  • Patricia van den Berge: directeur en conceptontwikkelaar bij Paras Concepts en lid van het organiserende Departement Zeeland.

  • Frank Segaar: architect en partner bij de Architekten Cie.
  • Olaf Lukkassen: senior adviseur bij Rijkswaterstaat NOVA

  • Carl-peter Goossen: directeur en ontwerpmanager bij BouwNext en de winnaar van de Lighthouse Award 2018

  • Cees van der Meer: directeur KPO Planontwikkeling en bestuurslid Lighthouse Fonds


Genomineerden Lighthouse Award 2019 tonen: Toekomstbestendige leefomgeving vraagt om intensieve samenwerking

Terug naar overzicht