Koninklijke erepenning

Biocomposiet fietsbrug Drive wint Lighthouse Award 2019

winnaar-lhc-award-news.jpg
 
De biocomposiet fietsbrug Drive is de winnaar van de Lighthouse Award 2019: dé prijs voor bijzondere bijdragen aan ontwikkeling en verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. Het 66 meter lange brugdek van deze brug is gemaakt van biobased materiaal op basis van vlas en hars. “Het is bijzonder hoe een nieuw materiaal hier direct is toegepast in een behoorlijk groot project”, licht de jury de keuze voor de winnaar toe.

De Lighthouse Award 2019 is op 5 april uitgereikt op de Neeltje Jans in Zeeland, op de Jaardag van de Lighthouse Club Nederland. De provincie Friesland en adviesbureau Witteveen + Bos namen de Award in ontvangst. “Bij innovatie worden vaak voorzichtige kleine stapjes gemaakt, maar dit is echt een grote sprong voorwaarts”, aldus de trotse winnaars. “Drive is wereldwijd de eerste biocomposiet brug in het openbare wegennet. Bovendien is dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast.”

Interessant, innovatief materiaal
“De eigenschappen van beton en staal zijn bekend, maar van biocomposiet weten we niet hoe het op deze schaal reageert”, leggen de winnaars uit. “Bij verschillende hogescholen en universiteiten zijn daarom duizenden testen uitgevoerd. Als deze brug straks voldoet aan alle eisen voor bijvoorbeeld levensduur en onderhoud, dan kan biocomposiet voor heel veel andere projecten gebruikt worden.”

Bekijk hier de video-uitleg van het winnende concept.

Biocomposiet is een interessant materiaal. Het is hernieuwbaar en per eenheid gewicht ook nog eens sterker dan staal. Een belangrijke factor, zeker voor een beweegbare brug. Minder gewicht betekent dat er minder energie nodig is om de brug aan te drijven. Biocomposiet is dus duurzaam in alle fasen van de levenscyclus.

Samenwerking maakt het verschil
De provincie Friesland toont met dit project lef en zet daarmee echt iets in beweging. “Een innovatief, biobased materiaal is gebruikt in een experimentele brug met een bijzondere vormgeving”, aldus Carl-peter Goossen jurylid en winnaar van de Lighthouse Award 2018. “Ook de vorm van samenwerking is vernieuwend. De drie O’s: ondernemers, overheid en onderwijs komen in dit project samen. Als team wordt hier het grote verschil gemaakt.”

“Dit project is een opmaat naar verdere ontwikkeling van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Vanwege de circulariteit in materialen én de kennisontwikkeling heeft de fietsbrug Drive een grote maatschappelijke relevantie.”

Ook genomineerd: Ocean Wave Power Station en Sky Garden
Naast de biocomposiet fietsbrug zijn twee andere projecten genomineerd voor de Lighthouse Award 2019: Ocean Wave Power Station en Sky Garden. Het project Ocean Wave Power Station zoekt naar een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit lange golfbewegingen op de oceaan. Klik hier voor nadere uitleg.

Sky Garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld, opgebouwd uit hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium (een restproduct van de oesterzwamteelt). Het paviljoen heeft onder andere ook gekweekte lampen en een innovatief plantsystemen voor een optimale luchtkwaliteit. Bekijk deze innovatie hier.

Jury Lighthouse Award 2019
De vijfkoppige vakjury (Patricia van den Berge, Carl Peter Goossen, Olaf Lukkassen, Cees van der Meer en Frank Segaar) beoordeelde de inzendingen onder andere op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking. Bepalend was een aantoonbare relatie met de thema’s ‘klimaat(neutraal)’ en ‘toekomstbestendigheid’.


Biocomposiet fietsbrug Drive wint Lighthouse Award 2019

Terug naar overzicht