Koninklijke erepenning
 

Lighthouse Award

Image2

Biocomposiet fietsbrug Drive wint Lighthouse Award 2019

De biocomposiet fietsbrug Drive is de winnaar van de Lighthouse Award 2019: dé prijs voor bijzondere bijdragen aan ontwikkeling en verduurzaming van de bouw- en vastgoedsector. Het 66 meter lange brugdek van deze brug is gemaakt van biobased materiaal op basis van vlas en hars. "Het is bijzonder hoe een nieuw materiaal hier direct is toegepast in een behoorlijk groot project", licht de jury de keuze voor de winnaar toe.

De Lighthouse Award 2019 is op 5 april uitgereikt op de Neeltje Jans in Zeeland, op de Jaardag van de Lighthouse Club Nederland: hét platform waar professionals uit alle bij de bouw betrokken disciplines, van ontwikkelaar tot aannemer, van hoogleraar tot architect samenwerken aan een duurzame, toekomstgerichte sector.

De provincie Friesland en adviesbureau Witteveen + Bos namen de Award in ontvangst. "Bij innovatie worden vaak voorzichtige kleine stapjes gemaakt, maar dit is echt een grote sprong voorwaarts", aldus de trotse winnaars. "Drive is wereldwijd de eerste biocomposiet brug in het openbare wegennet. Bovendien is dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast."

Interessant, innovatief materiaal "De eigenschappen van beton en staal zijn bekend, maar van biocomposiet weten we niet hoe het op deze schaal reageert", leggen de winnaars uit. "Bij verschillende hogescholen en universiteiten zijn daarom duizenden testen uitgevoerd. Als deze brug straks voldoet aan alle eisen voor bijvoorbeeld levensduur en onderhoud, dan kan biocomposiet voor heel veel andere projecten gebruikt worden."

Biocomposiet is een interessant materiaal. Het is hernieuwbaar en per eenheid gewicht ook nog eens sterker dan staal. Een belangrijke factor, zeker voor een beweegbare brug. Minder gewicht betekent dat er minder energie nodig is om de brug aan te drijven. Biocomposiet is dus duurzaam in alle fasen van de levenscyclus.

Samenwerking maakt het verschil De provincie Friesland toont met dit project lef en zet daarmee echt iets in beweging. "Een innovatief, biobased materiaal is gebruikt in een experimentele brug met een bijzondere vormgeving", aldus Carl-peter Goossen jurylid en winnaar van de Lighthouse Award 2018. "Ook de vorm van samenwerking is vernieuwend. De drie O’s: ondernemers, overheid en onderwijs komen in dit project samen. Als team wordt hier het grote verschil gemaakt"

"Dit project is een opmaat naar verdere ontwikkeling van biocomposiet in de weg- en waterbouw. Vanwege de circulariteit in materialen én de kennisontwikkeling heeft de fietsbrug Drive een grote maatschappelijke relevantie."

Ook genomineerd: Ocean Wave Power Station en Sky Garden Naast de biocomposiet fietsbrug zijn twee andere projecten genomineerd voor de Lighthouse Award 2019: Ocean Wave Power Station en Sky Garden. Het project Ocean Wave Power Station zoekt naar een grootschalige oplossing om duurzame energie te winnen uit lange golfbewegingen op de oceaan. Klik hier voor nadere uitleg.

Sky Garden is het eerste gekweekte vergaderpaviljoen ter wereld, opgebouwd uit hout en tuinbouwresten aan elkaar gegroeid met mycelium (een restproduct van de oesterzwamteelt). Het paviljoen heeft onder andere ook gekweekte lampen en een innovatief plantsystemen voor een optimale luchtkwaliteit. Bekijk deze innovatie hier.

Jury Lighthouse Award 2019 De vijfkoppige vakjury (Patricia van den Berge, Carl Peter Goossen, Olaf Lukkassen, Cees van der Meer en Frank Segaar) beoordeelde de inzendingen onder andere op maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking. Bepalend was een aantoonbare relatie met de thema’s ‘klimaat(neutraal)’ en ‘toekomstbestendigheid’.Criteria voor inschrijving waren
De Lighthouse Award is bedoeld voor innovaties of nieuwe samenwerkingsvormen op het gebied van architectuur, bouw, vastgoed, installatie, infrastructuur, ruimtelijk ontwikkeling, ontwerp, techniek of uitvoering in welke vorm dan ook. De relevantie voor de bouw- en vastgoedsector en de bijdrage een toekomstgerichte sector zijn belangrijke criteria. Daarnaast dienen de aanmeldingen een aantoonbare relatie te hebben met het thema ‘klimaat(neutraal) en de toekomstbestendigheid van de leefomgeving’.

Kortom, de inschrijvingen worden beoordeeld op:

• Maatschappelijke relevantie
• Innovativiteit en marktpotentie
• Duurzaamheid
• Creativiteit en lef
• Voorbeeldwerking en inspiratie voor anderen
• Impact op een toekomstbestendige leefomgeving

Lighthouse Award als verbindende factor
De Lighthouse Award verbindt mensen met elkaar en krijgt aandacht in de volle breedte van de bouw- en vastgoedsector. De Stichting Lighthouse Fonds stelt voor de winnaar een geldbedrag van 7.500 euro beschikbaar. Zit je bij de drie genomineerde inzendingen, dan krijgt jouw innovatie speciale aandacht op de jaardag 5 april 2019. Bovendien profiteer je als finalist van promotie op de Lighthouse Club website en vele andere mediakanalen.

Inschrijving Lighthouse Award 2020
Wil je een innovatie of concept aanmelden voor de Lighthouse Award 2020? Mail dan naar info@lighthouseclub.nl Zodra de nieuwe criteria bekend zijn wordt er dan contact met u opgenomen.